xina
Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials
Entra en vigor la norma de “secrets d’estat” que supervisa les comunicacions per internet
La Xina aplica des d’aquest dimecres una nova llei revisada de Secrets d’Estat que té com a objectiu principal controlar la divulgació d’informació confidencial a les xarxes socials, segons informa Efe. La llei, que no s’actualitzava des de 2010, amplia l’abast del que es considera “secret d’estat” i inclou per primera vegada les “plataformes d’informació a internet” com a canals de distribució subjectes a requisits de confidencialitat.
Empreses digitals al gegant asiàtic com Tencent, Weibo i ByteDance, propietària de TikTok, estan en el punt de mira de la nova normativa. Aquestes companyies hauran d’aplicar mesures per eliminar contingut problemàtic i cooperar amb les investigacions del govern relacionades amb filtracions d’informació sensible. Els operadors de xarxes socials també tindran l’obligació de vigilar de prop el que publiquen els seus usuaris i informar de qualsevol activitat sospitosa les autoritats.
La llei revisada també endureix les restriccions per als empleats governamentals que gestionen informació classificada, que tindran limitacions per treballar en empreses privades o estrangeres després d’abandonar els seus càrrecs públics.
La premsa oficial va informar l’any passat que la revisió de la llei inclouria “disposicions per aplicar el lideratge del PCX [el Partit Comunista Xinès]” en aquesta matèria, així com “optimitzar els sistemes de gestió de secrets nacionals” i enfortir la supervisió.
D’acord amb el rotatiu Global Times, el PCX busca “enfortir el seu lideratge davant els nous desafiaments” per tal de “salvaguardar la seguretat i els interessos nacionals” i de lluitar contra “noves formes d’espionatge”, com el phishing (ciberestafa), la filtració d’informació cibernètica, la transmissió transfronterera il·legal de dades, el comerç de “actius grisos” i els rastrejadors il·legals.
El país asiàtic va posar en marxa l’any passat diverses investigacions contra consultores estrangeres que operen al país, fet que va provocar inquietud en el sector i en potencials inversors forans. Les noves mesures han generat preocupació entre alguns sectors per la possible ambigüitat en la definició de “secret d’estat”, per la qual cosa es tem que això pugui ser utilitzat per restringir la llibertat d’expressió i l’accés a la informació.