Economia

Estats Units

Els EUA donen un ultimàtum de nou mesos a ByteDance per vendre TikTok a una empresa nord-americana

El Senat ratifica un projecte de llei que podria suposar la prohibició de la popular plataforma xinesa de vídeos curts

El termini acaba al gener de 2025 i es podria ampliar fins a l’abril si hi ha bona fe

Ha començat el compte enrere per a la venda de TikTok als Estats Units. El Senat nord-americà ha aprovat un projecte de llei per forçar ByteDance a desprendre’s de la plataforma de vídeos curts si vol evitar la seva prohibició als EUA.

La mesura, que ha estat votada dimarts juntament amb altres tres projectes de llei d’ajuda militar a Ucraïna, Israel i Taiwan, respectivament, estableix un període de nou mesos perquè l’empresa xinesa vengui TikTok a una empresa nord-americana. Si no ho fa, la xarxa social serà bloquejada als Estats Units tant a les botigues d’aplicacions com pels proveïdors de serveis d’Internet. Això suposarà restriccions a les noves descàrregues i actualitzacions del programari i la interacció amb el seu contingut.

Els legisladors nord-americans justifiquen l’ultimàtum a TikTok per desvincular-se de la Xina per motius de “seguretat nacional”, com el temor a què les dades personals recopilades per la plataforma acabin en mans de les autoritats de Pequín o a la influència que el Partit Comunista xinès pugui exercir sobre els 170 milions d’usuaris que té als EUA.

La Llei de Protecció dels nord-americans d’aplicacions controlades per adversaris estrangers –més coneguda com el projecte de llei de TikTok– atorga a la Casa Blanca nous privilegis per reprimir les aplicacions que determini que són una amenaça per a la seguretat nacional. El projecte de llei dóna als presidents dels EUA el poder d’etiquetar les aplicacions com a “aplicacions controlades per l’adversari estranger” i obligar-les a vendre-les a un propietari nord-americà en un termini de 270 dies. El president pot ampliar el termini a un any preveu amb un període gràcia de noranta dies addicionals si passats els nou mesos inicials es constata que hi ha hagut avenços cap a la venda.

En el cas del servei de videoblog, un cop signada la llei pel president dels EUA, Joe Biden, la data límit seria al gener de 2025, però es podria estendre fins a l’abril si determina que ByteDance està actuant de bona fe per tancar l’operació.

Condemna xinesa

Després que la Cambra de Representants avalés al març el projecte de llei ratificat ahir pel Senat, La companyia xinesa ja va avisar que continuaria “lluitant per defensar els seus drets legals”. ByteDance podria apel·lar a la Primera Esmena de la Constitució dels EUA per protegir la seva llibertat d’expressió i, si el cas és admès per la justícia nord-americana, el procés podria deixar en suspens la prohibició i allargar el procés durant anys.

L’empresa també al·lega que no és una empresa xinesa, ja que el 60% del seu capital està en mans de firmes d’inversió internacionals. És per això que nega que TikTok sigui “un agent de la Xina o d’altres països” als EUA.

Una possible sortida podria ser que ByteDance només vengués la divisió de TikTok als Estats Units. Però aquesta opció té l’obstacle que ByteDance és una empresa sotmesa a la llei xinesa i Pequín s’oposa a la venda. La Xina aplica controls d’exportació de les seves tecnologies avançades, inclosos els algoritmes de recomanació, ja que les considera fonamentals per a l’interès nacional.

És per aquest motiu que Pequín podria vetar qualsevol acord que suposi que ByteDance comparteixi la seva tecnologia. Una altra alternativa seria la venda de TikTok sense el potent algoritme de recomanació que l’ha fet popular a tot el món.

El govern xinès s’ha limitat aquest dimecres a reiterar el rebuig que ja va manifestar al març contra la mesura aprovada aleshores a la cambra baixa nord-americana. El portaveu d’Exteriors xinès, Wang Wenbin, ha recordat que el seu govern ja va “aclarir prèviament la nostra posició sobre el rpojecte de llei relacionat amb TikTok”. Wang va criticar aleshores la “repressió” de la xarxa social i va augurar que acabaria “tornant-se” en contra dels Estats Units. El portaveu va afirmar aleshores que els EUA no havien trobat mai “una evidència que TikTok amenaci la seva seguretat nacional” i va acusar Washington d’adoptar “tàctiques intimidatòries” en comptes de “competir de manera justa”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.