unió europea
Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França per risc d’addicció
La Comissió Europea considera que l’empresa xinesa amb seu europea a Irlanda no ha lliurat l’avaluació de riscos reclamada la setmana passada
La Comissió Europea ha amenaçat aquest dilluns amb suspendre a partir del pròxim dijous TikTok Lite, l’aplicació que la plataforma xinesa ha llançat a Espanya i França, davant la sospita que “és tòxic i addictiu, especialment per als nens”.
“Tret que TikTok proporcioni proves convincents de seguretat, la qual cosa no ha fet fins ara, estem disposats a activar les mesures provisionals de la llei de serveis digitals, inclosa la suspensió del programa de recompenses TikTok Lite”, ha dit el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, en un missatge en la xarxa social X.
Es tracta de la primera vegada que Brussel·les amenaça directament amb sancions financeres a una plataforma des de l’entrada en vigor de la nova Llei de Serveis Digitals de la Unió Europea.
En un comunicat, la Comissió Europea ha assenyalat que l’empresa xinesa amb seu europea a Irlanda no ha lliurat l’avaluació de riscos reclamada la setmana passada i ha llançat TikTok Lite a Espanya i França “sense adoptar mesures eficaces per a mitigar els riscos”.
“Això és especialment preocupant per als nens, donada la suposada absència de mecanismes eficaços de verificació de l’edat en TikTok”, ha indicat l’Executiu europeu.
TikTok, que pertany a la companyia ByteDance, té ara 48 hores per a contestar, de manera que si no lliura la documentació o si Brussel·les considera que aquesta no analitza i mitiga adequadament els riscos, la Comissió prendrà mesures per a protegir la salut mental dels menors, que podrien anar des de la suspensió del sistema a la UE a multes econòmiques.
Aquestes sancions podrien consistir en l’1% de la facturació anual global o el 5% dels seus ingressos mitjans a tot el món i podrien aplicar-se també multes “per cada dia de retard”, han indicat fonts europees.
TikTok ha llançat el nou sistema de recompenses que crea “un incentiu financer pel temps extra que es passa en l’aplicació”, han explicat fonts europees, la qual cosa augmenta la “por” de Brussel·les al fet que “pugui generar addicció especialment als usuaris més vulnerables”.
Els punts aconseguits es poden canviar per bons en botigues de comerç electrònic i similars, ha indicat la Comissió, que més enllà d’aquesta nova aplicació, ja investigava formalment a la plataforma des de febrer davant l’aparent “falta de mecanismes eficaços de verificació de l’edat i el presumpte disseny addictiu”.
En cas de suspendre el servei TikTok lite, decisió que Brussel·les podria prendre a partir del dijous, aquesta quedaria cancel·lada durant un període inicial i renovable de 60 dies.