Societat

La Jana no ho pot evitar

Usuaris de la Fundació el Maresme actuen davant els més petits per explicar el conte d’en Santi, que arriba a l’onzena edició

La història parla d’una companya de classe que té tics repetitius i s’ha redactat tenint en compte la mirada de l’infant i la seva família

En Santi va néixer el 2013 per representar el col·lectiu de persones amb discapacitat

Una cita que es repeteix cada any, abans de Sant Jordi, i que no es volen perdre els més petits, que divendres escoltaven atents i amb un silenci sepulcral les noves aventures d’en Santi. Esglaonadament, durant tot el matí, un miler d’alumnes de les escoles de primària de la ciutat es van acostar fins al pati del Cafè Nou per saber què li podia passar aquest cop al personatge rialler i belluguet que tots coneixen i que s’ha convertit en la icona de la Fundació el Maresme per donar visibilitat a les persones amb discapacitat. Tampoc s’ho van voler perdre alguns dels alumnes de l’escola d’educació especial de l’Arboç, que van seguir el conte amb el suport de les educadores que els mostraven els pictogrames.

I en aquesta nova aventura, en Santi explica com una companya de classe, la Jana, fa uns moviments estranys i repetitius que generaran malentesos que miraran de resoldre entre tots. La nova aventura porta per títol No ho puc evitar! i se centra en el desconeixement que tenen els infants sobre els tics, moviments o sons que es fan de manera brusca, repetitiva i involuntària. Un de cada cinc infants pot manifestar tics en algun moment del seu desenvolupament, però solen desaparèixer abans de l’any. Aquests tics s’anomenen “tics transitoris”. La Jana no pot controlar els gestos ràpids i exagerats que li surten quan algun company li fa la guitza, fins que ho explica i tot canvia.

“Amb cada conte, volem ensenyar diferents maneres d’actuar davant una persona que té una dificultat que desconeixem o que actua de manera estranya”, explica Laia Serras, referent tècnica de la Fundació el Maresme.

Per primera vegada, el procés de creació del conte ha tingut en compte la mirada d’un infant que té tics i el testimoni de la família. Això ha permès a l’equip de professionals de l’àmbit de l’educació i la discapacitat que elaboren el contingut integrar vivències i fer-ho més real.

Les històries d’en Santi pretenen precisament normalitzar la diferència de manera realista i amb una mirada àmplia. “La majoria de contes infantils mostren només un tipus d’infants i molt poca diversitat, o sempre la mateixa i de manera ensucrada”, hi afegeix Serras, que destaca que es poden donar a conèixer moltes de les diferències i s’han d’atendre de manera “respectuosa, tant per part dels infants com de les persones professionals i les famílies”. El conte es repartirà a totes les escoles i biblioteques del territori i es continuarà representant en diversos centres educatius de la ciutat que ho sol·licitin durant el curs.

Anar de gira per les escoles genera molta expectació entre els actors usuaris del centre ocupacional Jaume Isern. En Raúl, que és cec, no es vol perdre les representacions i es prepara a consciència cada cop que puja dalt de l’escenari. Intervé durant la narració al costat de Susagna Grabulosa, la narradora de l’audiollibre, que ha estat possible gràcies al patrocini de la Fundació Alsina i Arenas i Baum de Bernis. La representació teatralitzada mostra com l’Anna Maria, en Dani i altres companys es posen a la pell de la Jana per explicar el que li passa i com, parlant entre tots, acaben abraçats i fent una “gran pinya”.

El personatge d’en Santi va néixer l’any 2013 per representar el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i apropar la realitat del seu dia a dia mitjançant contes, cançons i materials pedagògics. La col·lecció va adreçada a nens i nenes de 3 a 6 anys i tots els contes inclouen una lectura guiada per a famílies i escoles. L’objectiu és facilitar a l’adult poder compartir i dialogar amb els infants al voltant de la diversitat. Cada conte ve acompanyat d’una cançó d’en Santi, amb la seva partitura i en llengua de signes, i un codi QR per enllaçar amb la web, on hi ha moltes altres activitats. Enguany, com a novetat, també inclouen els passatemps d’en Santi. Les il·lustracions del nou conte són de Carlos Melchor, amb la col·laboració de l’escola GEM i l’escola El Turó. L’entitat tindrà onze parades de roses i artesania on es trobarà el nou llibre. Per Sant Jordi, han organitzat una mostra de lectura en veu alta que vol donar visibilitat a les diferents maneres de llegir, com l’ús de pictogrames, la llengua de signes i l’alfabet Braille. L’activitat, impulsada per les escoles de l’Arboç i les Aigües, s’estendrà a altres centres educatius i es farà durant el matí a la residència Sant Josep.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.