Societat

economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

La prova pilot drenarà unes 60 hectàrees i pot servir per frenar la plaga del control poma que comptarà amb 1,3 milions d’euros anuals

El nou sistema preveu drenar 60 hectàrees d’arrossars de l’hemidelta esquerre, a prop de la zona de la urbanització de Riumar, a Deltebre. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes ha explicat avui sobre el terreny que l’objectiu del drenatge és eliminar els problemes de salinització que es produeixen en els camps d’arròs, especialment en les zones més profundes del sòl. Amb aquesta prova pilot es volen obtenir dades per ampliar aquesta metodologia a altres zones del delta i arribar a les 15.000 hectàrees, fet que suposaria un 70% del total dels camps de cultiu d’arròs.

L’actuació compta amb la participació de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, per mirar d’assegurar la productivitat dels arrossars davant de la pujada progressiva del nivell del mar. Les previsions apunten que l’any 2100 el nivell del mar en aquesta zona s’haurà incrementat 80 centímetres, fet que suposa que el 70% dels camps d’arròs actuals es trobaran per sota del nivell del mar.

En el marc de la prova pilot, s’instal·laran una sèrie de tubs de drenatge que se situaran entre 1,3 i 1,5 metres de profunditat. Aquests tubs es comunicaran amb un col·lector que, alhora, està connectat a un pou de bombament, que podrà funcionar les 24 hores del dia i des d’on s’extraurà l’aigua que va al desguàs. Així mateix, també s’estudiarà quins hauran de ser els períodes més òptims per al funcionament del sistema de bombament i adequar-lo a les diferents zones del delta.

La plaga del cargol

Les obres del drenatge també serviran per al control del cargol poma al marge esquerra de l’Ebre. La finalitat és poder eixugar ràpidament el sòl quan calgui. Durant el període 2024-2026, el Departament d’Acció Climàtica té previst destinar 1,3 milions d’euros anuals al control i l’erradicació de la plaga que a finals del 2023 havia infestat 639 hectàrees gairebé les mateixes que s’estan tractant aquest any perquè la plaga no es vagi escampant.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.