Política

polònia

El Parlament polonès fa el primer pas per a la legalització de l’avortament

El seu futur és incert a causa del probable veto del president ultraconservador

El Parlament de Polònia, un dels països europeus que més restringeix l’avortament, ha aprovat aquest divendres en primera lectura quatre propostes encaminades a liberalitzar la interrupció de l’embaràs, encara que el seu futur és incert a causa del probable veto del president ultraconservador.

Les quatre iniciatives, recolzades pels partits de la coalició de govern centrista que encapçala Donald Tusk, presenten diferents alternatives per a ampliar les possibilitats d’avortar legalment a Polònia i seran ara debatudes per una comissió especial abans de tornar al ple.

El text aportat per Esquerra és el més permissiu i proposa, a través de dos esborranys, liberalitzar completament la interrupció de l’embaràs fins a la setmana 12 de gestació i despenalitzar l’assistència per a avortar, per exemple a través de l’ús de medicaments que es puguin prendre a casa.

Per part seva, Plataforma Cívica, el partit de Tusk, suggereix l’avortament lliure fins a la setmana 12, mentre que els seus socis de coalició de Tercera Via advoquen per un retorn a l’estatus existent abans de 2020, quan es permetia l’avortament en cas de greu malformació o malaltia incurable del fetus o de perill de vida per a la mare, però supeditant aquest canvi legal a un referèndum nacional.

Ara, les propostes continuaran el seu recorregut legal i seran examinades per una comissió especial i, una vegada siguin articulades en forma de llei, seran sotmeses a una nova votació, després de la qual cosa hauran de ser encara ratificades pel president ultraconservador Andrzej Duda. Amb tota probabilitat, Duda s’oposarà a qualsevol classe de liberalització de l’avortament, després que recentment ja vetés una llei, també aprovada en el Parlament, que tenia com a objectiu permetre vendre la “píndola de l’endemà” sense recepta a majors de 15 anys.

Els sondejos, a favor

Les votacions han vingut precedides d’un intens debat, tant en el Parlament com en tota la societat polonesa, que segons una enquesta publicada aquest dijous secunda majoritàriament l’avortament lliure fins a la setmana 12.

Enfront de l’edifici del Parlament es van instal·lar des d’ahir centenars de detractors de l’avortament que exhibien pancartes, ninots i llençols amb pintura vermella, cotxets de bebè buits, d’una banda, i per un altre, defensors d’aquest dret amb el característic llampec vermell que simbolitza la lluita feminista a Polònia.

Actualment, a Polònia només és legal interrompre un embaràs en cas d’incest, violació o greu perill per a la vida de la mare, la qual cosa ha donat lloc, segons associacions cíviques independents, a actuacions mèdiques en les quals, per por d’infringir la llei, s’ha renunciat a practicar avortaments o a extreure fetus ja morts amb el resultat, en diversos casos, de la mort de les dones embarassades.

Així mateix, els casos de dones condemnades a penes de presó per ajudar altres a aconseguir medicaments per a avortar han sacsejat a l’opinió pública.

A Polònia, on la societat és majoritàriament catòlica i conservadora, el tema de l’avortament desperta forts sentiments i ha originat les majors mobilitzacions socials des de l’arribada de la democràcia en 1989. Ni tan sols els partits polítics que governen en coalició des de fa quatre mesos han aconseguit consensuar una postura comuna sobre aquest assumpte i fins i tot van preferir retardar el debat parlamentari fins al cap de les eleccions locals de la setmana passada, per por de les conseqüències que tindria en les seves perspectives de vot.

Cal recordar que el Parlament Europeu va aprovar ahir una resolució que demana incloure l’avortament en la llista de Drets Fonamentals de la Unió Europea i tant Polònia com Malta són esmentades expressament en aquest document.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.