sequera
El mes més plujós en dos anys dona aire
El març ha estat el mes més generós en precipitacions generals a Catalunya des de fa dos anys, precisament des del març del 2022 i ha permès guanyar reserves als embassaments de les conques internes com no passava des del juny, que va ser excepcionalment plujós enmig de la sequera general. El dijous 7 de març les conques internes tenien 100 hm³ (14,4% de la capacitat dels pantans) i el sistema Ter-Llobregat, 91 hm³ (14,8%). El descens progressiu de reserves des del juny fins a caure per sota del 16% havia obligat a declarar l’emergència. Aquest dimecres 3 d’abril els pantans de les conques internes emmagatzemaven 119 hm³ (17,1%) i els del Ter-Llobregat, 109 hm³ (17,8%). Són 19 hm³ més que donen una mica d’aire per respirar, que permeten guanyar temps en espera d’un nou episodi de pluges generoses el proper trimestre tenint en compte el gran consum d’aigua que es produeix a l’estiu a Catalunya pel fort de la temporada turística i les calorades.
“El mes més plujós”
Aquests 19 hm³ de guany han estat possibles per un març que el Servei Meteorològic (SMC) qualifica de “molt plujós a la meitat nord de Catalunya” i de “plujós a gran part del país” tenint en compte que no ho va ser pas el març de l’any passat. “Ha estat el mes més plujós dels últims dos anys al conjunt de Catalunya. No plovia tant des del març del 2022”, conclou l’SMC en el seu butlletí mensual. Un front fred els dies 2 i 3 va deixar més de 40 l/m² al Pirineu i golf de Roses i neu al Pirineu, Montseny, Prades i Ports sense que es notés encara als embassaments. Però dos nous fronts freds atlàntics van deixar entre els dies 8 i 10 més de 60 l/m², amb màxims propers als 100 a Arbúcies o Viladrau, i Pirineu i Prepirineu van rebre la nevada més important de la temporada, amb gruixos de més de 50 cm de neu nova en alguns sectors. En cinc dies els embassaments de les conques internes ja havien guanyat 5 hm³. A partir del dia 25 una depressió que afectava la Península va deixar novament més de 40 l/m² al vessant sud del Pirineu i al Prepirineu. El balanç mensual no pot ser més positiu. Respecte a la mitjana històrica, l’SMC el considera un mes “molt plujós” al Prepirineu, Alt Empordà, àmplies zones del Pirineu i del prelitoral central, sud de la Costa Brava i el Maresme. Només ha estat sec a les Terres de l’Ebre, que tenen garantida plenament l’aigua pel reompliment dels embassaments de la conca els darrers mesos.
L’emergència es manté
Però situar-se només per sobre del 17% de reserves a les conques internes no aconsella sortir de l’emergència perquè, en cas que els propers mesos siguin secs, es tornarà a caure per sota del 16% a les portes del gran consum estival. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, sostenia dimecres que l’emergència no s’aixecarà fins que les reserves no arribin al 27-28%. “Si passés el mateix que va passar l’any passat al maig i al juny, que va ploure molt, ens podríem plantejar sortir de l’emergència. Si ha de ploure una miqueta no ho farem.” El que sí que permet aquest augment sensible de reserves és allunyar les restriccions majors que suposaria entrar en el nivell 2 d’emergència, que es declara quan als embassaments només hi ha 67 hm³.