Política

guerra a gaza

Netanyahu enviarà als EUA a un assessor i a un ministre per a discutir la invasió de Rafah

La Casa Blanca considera que una gran operació terrestre serà un gran error i provocarà més víctimes civils

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha confirmat aquest dimarts que enviarà a dos dels seus col·laboradors més pròxims als EUA per a abordar la invasió de Rafah (sud de la Franja de Gaza), que considera innegociable, després que el president estatunidenc, Joe Biden, fes el dilluns una petició sobre aquest tema.

L’oficina de Netanyahu ha anunciat que enviarà pròximament al ministre d’Assumptes Estratègics, Ron Dermer, i a l’assessor de Seguretat Nacional, Tzachi Hanegbi, a més d’un representant de la COGAT, el braç del ministeri de Defensa que s’ocupa dels assumptes civils a Cisjordània i Gaza.

“Per respecte al president (Joe Biden), acordem la forma en què podrien presentar-nos les seves idees, especialment en el costat humanitari (ja que) per descomptat, compartim plenament el desig de facilitar una sortida ordenada de la població (de Rafah) i la prestació d’ajuda humanitària a la població civil”, ha dit avui Netanyahu, en l’obertura del comitè d’afers exteriors i Seguretat de la Knesset (Parlament israelià).

Ahir dilluns, en la primera conversa entre els dos líders des de fa un mes i després de múltiples topades, Biden li va demanar a Netanyahu que enviï, al més aviat possible, un equip “militar, d’intel·ligència i d’experts en assumptes humanitaris” per a tractar alternatives a l’ofensiva terrestre de Rafah.

Una ofensiva per a Netanyahu innegociable, i sobre la qual el primer ministre israelià diu que l’Exèrcit ja ha dissenyat un pla d’acció.

“El president (Biden) va tornar a rebutjar que mostrar preocupació sobre Rafah sigui el mateix que qüestionar la necessitat d’acabar amb (el grup islamista palestí) Hamàs”, va dir ahir Jake Sullivan, l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, qui va afegir que “una gran operació terrestre allí serà un error i portarà a més morts de civils. Els objectius que Israel vol aconseguir en Rafah poden aconseguir-se per altres mitjans”.

No obstant això, per a Netanyahu, no intentar prendre per terra Rafah –on Israel diu que queden actius quatre batallons de Hamàs– suposaria deixar a un “20% de Hamàs” intacte que, al·lega, “es reorganitzarà i recuperarà la Franja, i per descomptat suposarà una nova amenaça per a Israel”.

“Li vaig deixar el més clar possible al president (Biden) que estem decidits a completar l’eliminació d’aquests batallons en Rafah, i no hi ha manera de fer-ho sense una incursió terrestre”, ha reiterat avui Netanyahu sobre la conversa telefònica entre tots dos.

Des del 7 d’octubre, quan va començar la guerra a Gaza després de l’atac de Hamàs contra territori d’Israel en el qual van morir unes 1.200 persones, l’Exèrcit israelià ha desplaçat forçosament a la immensa majoria de la població gaziana cap al sud, a més de causar més de 31.800 morts, almenys el 70% d’ells dones i nens, segons dades del ministeri de Sanitat del govern de Hamàs.

Però els EUA van establir com una línia vermella que Israel envaeixi Rafah, amb 1,4 milions de desplaçats.

En més de cinc mesos de guerra, la situació humanitària és demolidora i la meitat de la població gaziana pateix ja “inseguretat alimentària catastròfica”, és a dir, una falta extrema d’accés a aliments, segons l’informe publicat ahir pel sistema de Classificació Integrada de Fases de Seguretat Alimentària, un baròmetre usat mundialment.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.