Política

aliança atlàntica

La bandera de Suècia ja oneja a la seu de l’OTAN

Stoltenberg dona la benvinguda al país escandinau com a nou membre en una cerimònia a la seu central de Brussel·les

La bandera de Suècia onejada des d’aquest dilluns davant la seu central de l’OTAN a Brussel·les, convertint oficialment l’Aliança militar transatlàntica en un club de 32 membres. En una cerimònia en el pati de banderes, l’OTAN ha situat per primera vegada la insígnia sueca amb la de la resta d’aliats de l’organització per marcar la seva entrada. Concretament, la bandera sueca queda situada entre la d’Espanya i la de Turquia, l’aliat de l’OTAN que juntament amb Hongria més obstacles ha posat a l’adhesió del país escandinau.

Suècia va demanar el seu ingrés al club militar transatlàntic, juntament amb Finlàndia després de la invasió russa a gran escala d’Ucraïna el febrer de 2022 i ha completat l’adhesió després de superar els esculls diplomàtics de Turquia i Hongria, fent un gir a la seva tradicional política de neutralitat internacional.

“És un dia històric, donem la benvinguda a Suècia a l’OTAN en un moment crític per a la seguretat compartida”, ha dit el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, aquest dilluns durant la cerimònia en declaracions recollides per les agències. En aquest sentit, ha defensat que amb l’entrada de Suècia ja són 32 les nacions a l’OTAN que treballen pel “propòsit comú de protegir a 1.000 milions de ciutadans, prevenir la guerra i preservar la pau”.

En una roda de premsa prèvia a la cerimònia i recollida per l’ACN, Stoltenberg ha destacat que l’entrada de Suècia al bloc militar transatlàntic “és bona per Suècia, bona per a l’estabilitat del nord i bona per a la seguretat de tota l’Aliança”. Acompanyat del primer ministre suec, Ulf Kristersson, el secretari general de l’OTAN ha dit també que la incorporació del país escandinau és la constatació del “fracàs” del president rus, Vladímir Putin, arran de l’inici de la invasió d’Ucraïna. “Rússia volia menys OTAN i ha aconseguit el contrari”, ha manifestat.

Per Stoltenberg, “Suècia deixarà de ser un soci per passar a ser un aliat” per gaudir així de “llibertat i seguretat” que ofereix l’article 5 del tractat de l’OTAN. Al mateix temps, segons informa l’ACN, Stoltenberg ha destacat que el país ja disposa de les tecnologies “més innovadores” en el camp militar i que la seva despesa en defensa supera l’objectiu mínim del 2% del PIB.

Per la seva banda, Kristersson ha apuntat que l’adhesió suposa refermar el compromís de Suècia per “protegir la democràcia” i ha afrontat el repte de passar a formar part de l’OTAN. “Compartirem riscos i responsabilitats; vam apostar per l’adhesió per guanyar seguretat, però també per oferir-ne”, ha assenyalat.

Missatges a Putin

En la mateixa roda de premsa, Stoltenberg ha reiterat el suport “incondicional” dels aliats a Ucraïna i ha insistit que Kíiv està “més a prop que mai de l’OTAN”. “Ucraïna serà membre de l’aliança, l’únic dubte és saber quan”, ha apuntat.

Al mateix temps, Stoltenberg ha defensat que la pau a Ucraïna no es pot aconseguir mitjançant una rendició davant Rússia i que la solució passa per una Ucraïna “que prevalgui i sigui reconeguda com a nació sobirana”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.