Política

Guerra a Gaza

Les converses per una treva a Gaza comencen al Caire sense els negociadors israelians

Els equips de Hamàs, Qatar i Estats Units ja són a la capital d’Egipte

Israel rebutja enviar la seva delegació fins si Hamàs no li tramet una llista dels ostatges vius

El grup islàmic reclama un alto el foc permanent i la garantia que una certa quantitat d’ajuda arribi tant al nord com al sud de la Franja

Les converses per una treva a la Franja de Gaza s’han reprès aquest diumenge al Caire però sense la presència de la delegació israeliana ni perspectives d’arribar a un acord en les properes hores.

Malgrat que fonts egípcies d’“alt nivell” havien assegurat ahir que “totes les parts” participarien en aquesta nova ronda de contactes, mitjans israelians publiquen avui que el govern ha considerat que no té sentit enviar els seus negociadors a Egipte després de la negativa de Hamàs a proporcionar una llista dels ostatges que continuen vius i a definir quants presoners palestins han d’alliberar per cadascun dels captius retinguts a l’enclavament palestí.

Qatar, el principal mediador en aquest conflicte, ha revelat que Hamàs no ha compartit la llista que Israel li exigeix des de la setmana passada. Israel ja havia advertit que, si no rebia més informació sobre l’estat dels captius, no continuaria negociant una treva. El grup palestí va anunciar divendres que set dels segrestats el passat 7 d’octubre havien mort en les últimes setmanes, però només en va revelar el nom de tres. L’organització islamista va elevar a setanta la xifra total d’ostatges morts “per bombardejos israelians”. Israel només ha confirmat la mort d’una trentena de captius, dels cent trenta que creu que continuen retinguts a la Franja.

Sí que han arribat al Caire els representants de Hamàs, Qatar i els Estats Units. Fonts palestines han confirmat a l’agència Efe que la delegació del grup islàmic està encapçalada pel número dos de l’organització, Jalil al Hayya, i no pel líder de l’oficina política, Ismail Haniyeh, com havia apuntat anteriorment una altra font palestina.

Una font diplomàtica d’alt nivell ha comentat a la cadena nord-americana CNN que és “molt poc probable” que hi hagi un acord en les properes 48 hores, després que un alt càrrec de Hamàs afirmés a primera hora que es podria aconseguir acord “entre 24 i 48 hores” si Israel acceptava les seves demandes, que inclouen el retorn dels palestins desplaçats al nord i l’augment de l’ajuda humanitària. La mateixa font, citada per mitjans israelians, ha precisat que haurien d’entrar “almenys de 400 a 500 camions al dia” amb menjar, medicaments i combustible.

El grup palestí també posa com condició per alliberar els ostatges un alto el foc permanent –o, almenys, un camí per arribar-hi–, la retirada de les tropes israelianes de la Franja i el retorn dels desplaçats del sud al nord de la Franja.

Israel descarta cessar les hostilitats de manera definitiva i està decidit a continuar l’ofensiva terrestre a Rafah, la ciutat al sud de la Franja on s’amunteguen més d’1,4 milions de refugiats.

Els mediadors d’Estats Units, Qatar i, sobretot, Egipte han incrementat els últims dies les seves pressions per assolir una treva d’almenys sis setmanes abans de l’inici del mes sagrat del Ramadà, previst entre el 10 i 11 de març. També pressionen el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, els familiars de les persones segrestades a Gaza. Més de 15.000 israelians van arribar ahir a Jerusalem després de quatre dies de marxa i van protestar a prop de la residència de Netanyahu per exigir un acord amb els grups palestins que permeti alliberar els ostatges.

Nens morts d’inanició

La Unicef ha denunciat aquest diumenge que almenys deu menors han mort en els últims dies com a conseqüència de la desnutrició i la deshidratació a l’hospital Kamal Adwan, al nord de Gaza.

“Les morts infantils que temíem ja són aquí, ja que la desnutrició fa estralls a la Franja”, ha lamentat la directora de l’organització per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, Adele Khodr. “És probable que hi hagi més nens lluitant per la seva vida en algun dels pocs hospitals que queden a Gaza”, ha advertit. Molts altres no poden rebre cap mena d’atenció per la destrucció de la infraestructura sanitària a la Franja.

Khodr ha assenyalat que la falta generalitzada d’aliments nutritius, aigua potable i serveis mèdics està afectant nens i mares, dificultant la seva capacitat per alletar els seus nadons, especialment al nord de la Franja de Gaza. Segons ella, aquestes morts eren “previsibles i totalment evitables”.

És per això que ha demanat que les agències d’ajuda humanitària puguin accedir a l’enclavament palestí a través de “múltiples punts d’entrada fiables”. Diversos països han hagut de recórrer a llançar l’assistència des de l’aire pels obstacles que posa Israel per a l’ingrés d’ajuda per via terrestre.

La cooperant ha alertat que les morts infantils poden “augmentar ràpidament tret que acabi la guerra i es resolguin immediatament els obstacles a l’ajuda humanitària”.

La guerra entre Israel i Hamàs ha deixat des del 7 d’octubre més de 30.410 morts i 71.700 ferits a l’enclavament, dels quals el 70% són dones i nens.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.