unió europea
Brussel·les dona suport a Moldàvia després que Transnístria demani ajuda a Rússia
L’Exèrcit rus manté un contingent a la regió separatista des del conflicte amat del 1992
La Comissió Europea ha mostrat aquest dijous la seva “plena confiança” al govern de Moldàvia i la seva capacitat per a afrontar la situació a Transnístria, després que el Parlament de la regió separatista demanés ajuda a Rússia per l’“augment de pressions” de Chisinau.
“Tenim plena confiança que seran capaços d’abordar aquest assumpte i fer tot el possible per a fer front a aquesta situació”, ha dit el portaveu d’Exteriors de l’Executiu comunitari, Peter Stano, en una roda de premsa.
Stano ha afegit que la UE dona suport a una solució pacífica integral al conflicte de Transnístria i ha demanat que es respecti la integritat territorial de Moldàvia. “L’estabilitat en aquesta regió va en l’interès de la població dels dos costats del riu Dnièster”, ha assenyalat Stano, en relació amb la frontera fluvial que divideix tots dos territoris.
El Parlament de la regió separatista va demanar ahir a Rússia que dugui a terme “mesures per a defensar a Transnístria enmig de l’augment de pressions de Moldàvia”.
Es van dirigir també al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, perquè detingui la “violació per part de la veïna Moldàvia dels drets i llibertats dels ciutadans de Transnístria i per a prevenir provocacions que condueixin a una escalada de tensió”.
Transnístria, territori habitat majoritàriament per eslaus (russos i ucraïnesos), va trencar llaços amb Moldàvia després d’un cruent conflicte armat en 1992, amb l’ajuda de Rússia i des del final de la guerra, Chisinau reclama la integració de tots dos territoris.
En virtut de l’Acord per a la Solució Pacífica del conflicte de Transnístria signat el juliol de 1992, Rússia va desplegar a 2.400 efectius per a garantir la pau en la zona, però va anar reduint aquest contingent al llarg dels anys.
Moldàvia, que ha secundat des d’un principi a Ucraïna en la guerra amb Rússia, exigeix la retirada de les tropes russes de la regió, així com de l’arsenal soviètic desplegat en aquesta, estimat en el seu moment en unes 40.000 tones d’armes i municions.