cuba
Cuba demana per primera vegada ajuda al Programa Mundial d’Aliments de l’ONU
La petició es va fer oficialment a final de l’any passat
El govern de Cuba ha sol·licitat per primera vegada ajuda mitjançant una comunicació oficial a la direcció del Programa Mundial d’Aliments (PMA), davant les dificultats del país per a continuar distribuint llet subvencionada als menors de set anys.
Segons va confirmar el PMA a Efe, la direcció executiva d’aquest braç de Nacions Unides, que es defineix com “la major organització humanitària del món”, va rebre una comunicació oficial del govern de Cuba i ja està enviant llet en pols a l’illa.
“Confirmem que el PMA ha rebut una comunicació oficial del govern (cubà) sol·licitant suport per a continuar el lliurament mensual d’un quilogram de llet destinada a nenes i nens menors de set anys en tot el país”, va indicar per escrit la delegació del PMA a l’illa.
El programa de l’ONU, que reconeix una “necessitat urgent”, ha subratllat “la importància d’aquesta sol·licitud”, especialment en el context de “profunda crisi econòmica que enfronta Cuba”, cosa que al seu judici està impactant “significativament en la seguretat alimentària i nutricional de la població”.
El govern no havia fet pública aquesta sol·licitud ni les primeres aportacions multilaterals malgrat que fa setmanes que parla sobre l’escassetat de llet. Efe ha demanat un aclariment oficial, però de moment no ha obtingut resposta.
L’organisme, especialitzat en “emergències” i “assistència alimentària”, ha confirmat que “és la primera vegada que Cuba sol·licita suport emetent una comunicació oficial al més alt nivell de direcció del PMA”, tot i que el PMA té des de fa temps projectes a l’illa.
Segons ha pogut confirmar Efe de dues fonts coneixedores de la petició, el ministeri de Comerç Exterior i Inversió Estrangera (Mincex) va enviar la carta a la direcció executiva del PMA a Roma a la fi de l’any passat.
Arran d’aquesta missiva, el PMA ha indicat que aquest febrer ha aconseguit lliurar “144 tones de llet en pols descremada”, beneficiant a gairebé 48.000 nenes i nens d’entre set mesos i tres anys en Pineda del Riu i l’Havana”. Això suposa a penes el 6% dels menors als quals el govern pretén lliurar llet subvencionada.
A més, segons el PMA, la sol·licitud cubana “no refereix cap marc temporal explícit” –no demana suport per un període de temps limitat–, per la qual cosa l’organisme multilateral està buscant “mobilitzar recursos addicionals” de “donants tradicionals i no tradicionals”.
Efe ha pogut confirmar que almenys dos països, un europeu i un americà, han estat contactats pel PMA. Tots dos estan analitzant les seves possibilitats i no han pres una decisió.
La llet escasseja des de fa anys a Cuba, encara que en general els nens de fins a set anys (i persones amb dietes especials) podien comptar amb una quantitat al mes a través de la llibreta de proveïment (cartilla de racionament) a un preu altament subvencionat (2,5 pesos per quilogram, uns 21 centaus de dòlar).
La disponibilitat de llet de font estatal, no obstant això, s’ha deteriorat en els últims mesos. Enfront d’aquestes dificultats, a Cuba és possible trobar llet líquida i en pols en algunes de les empreses de l’incipient sector privat, però a preus inaccessibles per a la immensa majoria dels cubans.
Les dificultats econòmiques cròniques de Cuba han degenerat des de fa tres anys en una greu crisi per la pandèmia, l’enduriment de les sancions estatunidenques i diverses decisions en la política macroeconòmica, comercial i monetària nacional.