Rússia
La mare de Navalni rep un ultimàtum perquè accepti un funeral secret
El Kremlin vol evitar com sigui que el comiat del líder opositor, Alekséi Navalni, enterboleixi la campanya per a la reelecció del president de Rússia, Vladímir Putin.
L’entorn del dissident ha denunciat aquest divendres que la seva mare, Liudmilia Ivanovna Navalnàia, ha rebut un últim avís perquè accepti enterrar d’amagat el seu fill, que va morir de manera sobtada fa una setmana en una presó siberiana.
L’escriptora i portaveu de Kira Iàrmix ha revelat que aquesta tarda “un instructor ha trucat a la mare de Navalni i li ha posat un ultimàtum”. Segons Iàrmix, o Navalnàia acceptava en un termini de tres hores “un funeral secret sense un comiat públic” o l’opositor serà “enterrat en una colònia”.
Iàrmix ha assegurat que la mare de Navalni ha rebutjat aquesta nova intimidació del Kremlin. “Ella s’ha negat a negociar amb el Comitè d’Instrucció perquè no té l’autoritat per decidir com i on hauria d’enterrar el seu fill”, ha afegit.
La portaveu ha explicat que la mare “exigeix que es compleixi la llei, que obliga els investigadors a lliurar el cos en el termini de dos dies des del moment en què s’estableix la causa de la mort”. Navalnàia ja va signar ahir el certificat mèdic –que determina que el dissident va morir per “causes naturals”– i el termini legal de dos dies per donar el cadàver a la família. També reclama a les autoritats que li permetin fer el funeral “d’acord amb els costums”.
Segons l’oposició, les autoritats pretenen repetir el mateix escenari que amb el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojín, que va ser enterrat de manera gairebé clandestina entre estrictes mesures de seguretat després de morir en un accident d’avió posterior a la rebel·lió militar contra Putin que va protagonitzar.
L’equip de Navalni ha organitzat una campanya a les xarxes socials per pressionar el Kremlin perquè accedeixi a retornar el cadàver sense condicions. Diversos premis Nobel, intel·lectuals i artistes russes han publicat vídeos on demanen que no s’allargui l’agonia de la família. Fins i tot un grup de religiosos ortodoxos ha publicat una carta oberta on recorden que els romans van entregar el cos de Crist als seus perquè li donessin sepultura. “No siguin més cruels que [Ponç] Pilat”, assenyalat. A més, adverteixen que la negativa “pot provocar encara més tensió a la societat”.
Putin s’ha fet fins ara el sord davant totes aquestes crides i manté un silenci sepulcral sobre l’assumpte. En vida de Navalni el president rus mai el va citar pel seu nom, sinó amb eufemismes com “el condemnat”, “el reu” o “el pacient de Berlín”, quan va estar ingressat a la capital alemanya per recuperar-se de l’enverinament que va patir el 2020 amb l’agent químic Novitxok. Tampoc s’ha referit a la mort del qui va ser el seu principal opositor durant la campanya a la reelecció.
L’oligarca dissident Mikhail Khodorkovski, exiliat a Europa, ha apuntat el portal Current Time que si es fa un sepeli públic hi pot haver “enfrontaments a gran escala a Moscou”. Segons ell, “les autoritats no volen que la gent entengui quants són els que s’oposen a Putin” “Si la gent veu que en realitat són molts (...), la situació pot canviar en qüestió de segons”, ha augurat.