Unió Europea
Von der Leyen rebutja aliances amb grups “amics de Putin” o que no defensin els valors europeus
La candidata del PPE a repetir com a presidenta de la CE no descarta acords amb els ultraconservadors si compleixen aquestes condicions
Els populars posen la defensa al centre de la campanya
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha començat aquest dimecres la campanya per a la reelecció marcant distàncies amb l’extrema dreta, que es preveu que augmenti significativament la seva representació al Parlament Europeu (PE) després de les eleccions del juny.
En la primera roda de premsa després de ser confirmada com a única candidata del Partit Popular Europeu (PPE) per al càrrec, Von der Leyen ha descartat aliances postelectorals amb partits que siguin euroescèptics, que no defensin l’Estat de dret o que siguin “amics” del president rus, Vladímir Putin. “Aquells amb els qui vull i puc treballar són els que defensen la democràcia enfront als euroescèptics i els que defensen els nostres valors enfront als amics de Putin”, ha assenyalat la política conservadora alemanya.
Von der Leyen ha insistit que les seves “línies vermelles” són la defensa de la democràcia i l’Estat de dret, el suport a Ucraïna i als valors europeus, i fer cara als “intents de Putin per debilitar i dividir Europa”. “La resposta ha de ser clara”, ha afirmat.
La candidata del PPE a la reelecció no ha tancat la porta a pactar amb el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), al qual els actuals sondejos situen com a tercera força. Però abans de decidir qualsevol acord, vol saber quina serà a la nova eurocambra la composició del grup ultraconservador, integrat tant per formacions que compleixen les seves condicions com altres que no. “No sabem qui estarà a ECR després dels comicis. A cada elecció europea canvien els diferents grups polítics”, ha argumentat. És per això que esperarà a veure “qui s’afegeix a l’ECR, qui en marxa o qui es passa al PPE”.
El president del grup parlamentari del PPE, Manfred Weber, ha coincidit que entre els Conservadors i Reformistes Europeus “no hi ha una entesa comuna sobre molts temes”. “Veiem les baralles internes que tenen i el nostre missatge és que no compliran amb les preocupacions dels ciutadans”, ha augurat. Weber ha posat d’exemple que algunes delegacions petites de l’ECR, com la txeca o la sueca, no voldrien compartir grup amb el Fidesz del primer ministre hongarès, Viktor Orbán.
Weber, que en el passat ha tingut alguns xocs amb Von der Leyen, principalment per l’agenda climàtica, ha expressat avui el “complet suport” a la candidata tant del grup que presideix com a nivell “personal”. “Estem orgullosos de tenir Ursula von der Leyen com l’única candidata proposada”, ha afirmat. El polític alemany ha destacat que durant el seu mandat “la Unió Europea ha estat en bones mans”. Von der Leyen també ha rebut l’aval de la Plataforma Cívica (PO), del polonès Donald Tusk, i de Nea Demokratia, del grec Kiriakos Mitsotakis.
El portaveu del PPE a l’eurocambra ha reivindicat que el missatge del seu grup és el de “garantir l’estabilitat a Europa” i la “seguretat i prosperitat” en un temps de “total incertesa”. Weber ha indicat que els populars PE porten al seu programa electoral la proposta de nomenar un comissari de Defensa i “un acord de seguretat per als pròxims cinc anys”.
En aquest àmbit, Von der Leyen ha considerat que cal invertir “més”, “millor” i d’una manera “més intel·ligent” en una defensa també “més europea”, sense renunciar a l’aliança transatlàntica. La cap de l’executiu europeu ha explicat que el futur comissari de Defensa es faria càrrec, per exemple, de la indústria de la defensa, que és “total competència” de la Comissió Europea en pertànyer al mercat intern. També s’ocuparia de la recerca i el desenvolupament en aquesta matèria i de preparar el bloc per a “diferents xocs”.
La candidata popular ha apostat també per continuar l’agenda climàtica i per impulsar la competitivitat de les empreses europees.