Política

guerra a gaza

Palestina reclama al Tribunal de l’ONU que declari “il·legal” l’ocupació d’Israel

El ministre d’Afers Estrangers palestí denuncia davant el Tribunal Internacional de Justícia el “genocidi” de l’ofensiva israeliana a Gaza

El TIJ analitza les conseqüències legals de les polítiques i pràctiques israelianes en els territoris palestins ocupats

El ministre d’Afers Estrangers de l’Autoritat Palestina, Riyad al-Maliki, ha afirmat aquest dilluns davant el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l’ONU que Israel està cometent un genocidi a la Franja de Gaza i ha acusat el govern israelià de posar en pràctica durant anys una política d’apartheid contra els palestins. Ho ha fet a l’inici de les vistes en les quals el tribunal amb seu a la Haia analitzarà, a petició de les Nacions Unides, les conseqüències legals de l’ocupació israeliana dels territoris palestins des de 1967.

“El genocidi a Gaza és el resultat de dècades d’impunitat d’Israel”, ha denunciat el ministre de l’Autoritat Palestina, que ha defensat que “acabar amb la impunitat d’Israel és un imperatiu moral, polític i legal”. En aquest sentit, explica l’ACN, el ministre palestí ha dit que “l’única solució és posar fi immediatament l’ocupació sense condicions” i ha defensat el dret dels palestins a l’autodeterminació. “El dret a l’autodeterminació dels palestins és innegociable”, ha reblat abans de donar pas a l’equip jurídic, integrat per advocats de renom com Philippe Sands.

L’Assemblea General de l’ONU ha consultat al Tribunal Internacional de Justícia quines són les conseqüències legals de “l’ocupació continuada, assentament i annexió del territori palestí des del 1967” i de “la vulneració per part d’Israel del dret a l’autodeterminació del poble palestí”.

Aquesta serà la primera vegada en gairebé sis dècades que el tribunal doni la seva opinió sobre la situació global de l’ocupació, però abans escoltarà totes les parts, més d’una cinquantena d’estats.

Interès internacional

El cas sobre l’ocupació de Palestina, explica l’ACN, ha despertat un gran interès en la comunitat internacional. En el procediment hi participen 52 estats i tres organitzacions internacionals. No intervé Israel, però sí alguns dels seus aliats, com els Estats Units o el Regne Unit. Espanya també intervindrà en l’última vista de dilluns de la setmana vinent.

Nou cas

Aquesta és la segona vegada en poc més d’un mes que el Tribunal Internacional de Justícia aborda en una vista pública la situació a Palestina i ho fa en un context de guerra a Gaza, que Israel va iniciar en resposta als atacs de Hamàs del 7 d’octubre a territori israelià. En una altra causa (Sud-àfrica vs. Israel), el TIJ va ordenar Tel-Aviv adoptar “totes les mesures possibles” per evitar un genocidi a Gaza i permetre “immediatament” l’ajuda humanitària. En les mesures cautelars del 26 de gener, el tribunal amb seu a la Haia va constatar que hi ha un “risc” de genocidi a la Franja, però no va demanar l’alto el foc. Mentre continua analitzant si Israel està cometent o no actes genocides en la guerra, el Tribunal de l’ONU va avisar la setmana passada a Israel que l’assalt a la ciutat de Rafah pot fer augmentar “un malson humanitari de conseqüències incalculables”.

El TIJ, és un tribunal internacional que dirimeix disputes entre estats, però també proporciona assessorament jurídic sobre dubtes legals a petició de l’ONU.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.