Economia

Unió Europea

Els agricultors flamencs bloquegen el port de Gant

La protesta dels agricultors italians arriba a Roma, però ho fa dividida

La Comissió Europea no creu que les protestes generin disrupcions en la cadena de subministraments

Un grup d’agricultors de Flandes ha bloquejat aquest dijous amb una desena de tractors el port de Gant, al nord de Bèlgica.

L’acció, convocada després d’una manifestació agrícola ahir a Bruges, buscava impedir l’obertura del pont llevadís de Zelzate, que facilitat la navegació al canal que connecta Gant i la població de Terneuzen, als Països Baixos. La protesta també ha afectat el trànsit per carretera als voltants del port de Gant, segons explica l’agència Efe.

Està previst que el bloqueig duri vint-i-quatre hores, però els manifestants han advertit que la durada dependrà de les negociacions amb les autoritats. Aquesta tarda hi ha previstes reunions entre les organitzacions de pagesos i el govern flamenc. Entre els punts de discussió hi ha la protecció de les terres agrícoles, les normes sobre els fertilitzants i el pla de l’executiu de Flandes per reduir les emissions de nitrogen que emeten els purins de les granges.

La protesta arriba a Roma, però dividida

La mobilització del sector agrari també han arribat aquest dijous a la capital d’Itàlia. Centenars d’agricultors han aparcat desenes de tractors al Circ Màxim de Roma per exigir al govern italià i a la Unió Europea (UE) la defensa de l’agricultura.

En aquesta gran esplanada on hi ha les restes d’un antic estadi romà, els agricultors han exhibit pancartes amb lemes com “No als terrenys incultivats”, “La nostra feina no és un hobby” o “El gra és l’or italià”. La protesta, convocada per la plataforma CRA Agricultors Traïts, confiava aplegar 20.000 persones, però només l’han secundat alguns centenars. El líder de l’organització, Daniol Calvani, ha promès que “no ens rendirem”.

Al matí una altra convocatòria, la de les associacions Altragricoltura i Popolo Produttivo, ha reunit unes 400 persones a la plaça del Campidoglio, davant les portes de l’Ajuntament de Roma. El moviment agrari italià està dividit en diverses plataformes i avui no ha participat en la protesta una de les més nombrosos, Riscatto Agricolo, que té uns dos-cents tractors concentrats als afores de la ciutat, a l’inici de la Via Nomentana, una de les artèries de la capital italiana.

Brussel·les descarta problemes de subministraments

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ha assegurat aquest dijous que la Comissió Europea no creu que les manifestacions del sector agrícola que es reprodueixen a diferents Estats membres de la UE puguin provocar disrupcions en la cadena de subministraments ni afectar el creixement econòmic a la Zona Euro.

En una roda de premsa per presentar l’actualització de les projeccions macroeconòmiques de la Comissió, Gentiloni ha assegurat que Brussel·les “ha escoltat i actuat” sobre els problemes que ha plantejat el sector agrícola. El comissari ha afegit que no veu en l’horitzó que això hagi de “provocar pertorbacions a la cadena de subministrament”.

Les principals reivindicacions dels pagesos europeus passen per reformes en els acords comercials amb tercers països, la simplificació burocràtica i la flexibilització de la Política Agrària Comuna (PAC).

L’executiu comunitari calcula un creixement econòmic del 0,8%, quatre dècimes menys que la previsió de l’1,2 % que projectava al novembre, després d’un hivern en què els països de l’eurozona han fregat la recessió llastats per Alemanya. No obstant això, creu que l’activitat econòmica s’accelerarà “gradualment” a mesura que la inflació continuï baixant i els salaris guanyin poder adquisitiu.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.