senegal
Esclaten protestes després de l’ajornament de les eleccions
Les autoritats tallen l’internet enmig de les manifestacions antigovernamentals i un augment de la tensió política
El govern del Senegal ha tallat aquest dilluns l’internet al país, submergit en una greu crisi política i un tibant clima de protestes després que el president Macky Sall hagués anunciat l’ajornament indefinit de les eleccions presidencials previstes per al 25 de febrer.
El Ministeri de Comunicacions ha informat q en un comunicat que ha suspès l’accés a l’internet per la publicació de “nombrosos missatges d’odi i subversius difosos en les xarxes socials en un context d’amenaça de pertorbació de l’ordre públic”, segons explica l’agència Efe.
La mesura ha estat presa abans que el Parlament debati el controvertit projecte de llei presentat per un partit opositor per a fixar en sis mesos l’ajornament electoral i després de l’esclat, diumenge, a Dakar d’enfrontaments entre la Policia i manifestants que van sortir als carrers per a protestar contra la decisió de Sall.
Les forces de seguretat van utilitzar gasos lacrimògens contra els manifestants, que van cremar pneumàtics i van llançar pedres en diferents punts de la ciutat.
El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha demanat aquest dilluns als senegalesos evitar la violència i abstenir-se de totes les accions “que puguin posar en risc el procés democràtic i l’estabilitat”, en relació amb els disturbis dels últims dies.
La crida emesa per Guterres no es dirigeix específicament al president Macky Sall (en el poder des de 2012) o al govern, sinó “a tots els actors”, als quals demana “respectar un ambient pacífic” així com “resoldre les seves diferències a través del consens”, segons la declaració de Guterres llegida pel seu portaveu Stéphane Dujarric.
Després de la polèmica derivada sobre la llista definitiva de candidats presidencials i poques hores abans de l’inici previst aquest diumenge de la campanya, Sall va anunciar dissabte en un discurs televisat que derogava el decret de convocatòria de les eleccions, la qual cosa suposa el seu ajornament de manera indefinida.
El cap d’Estat senegalès va justificar la decisió pel “conflicte obert en el context d’un presumpte cas de corrupció de jutges” i va destacar que l’Assemblea Nacional ha llançat una investigació sobre el procés de selecció de candidatures.
Sall va atribuir també la mesura a “la polèmica sobre una candidata, la doble nacionalitat de la qual (francesa i senegalesa) va ser revelada després de ser publicada la llista definitiva”, aspecte que la Constitució senegalesa no permet als aspirants presidencials.
El dirigent va llançar aquest missatge només un dia després que el Partit Democràtic Senegalès (PDS), de l’opositor Karim Wade, presentés una “proposició de llei” per a demanar precisament un retard de la votació per “greus errades intolerables” en el procés electoral. La major part de l’oposició, no obstant això, s’ha posicionat en contra de l’ajornament electoral i ha descrit la decisió de Sall com un “cop d’estat constitucional”.