Societat

societat

Omella rebutja comparèixer a la comissió sobre pederàstia del Parlament el 29 de gener

El president de la Conferència Episcopal ha comunicat per carta la seva decisió

La missiva compta amb el suport “unànime i expressa” dels bisbes

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha rebutjat comparèixer a la Comissió d’Investigació sobre la Pederàstia a l’Església Catòlica del Parlament, per a la qual estava citat el proper 29 de gener.

Omella ha comunicat al Parlament que rebutja la citació a través d’una carta, a la qual ha tingut accés EFE, on ha detallat que ha estat una decisió “unànime i expressa” dels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa els de Catalunya.

“Els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense hem acordat, de forma unànime i expressa, que no comparegui a la sessió de la Comissió d’Investigació per a la qual he estat convocat”, ha manifestat Omella, en una carta que va entrar al registre del Parlament ahir, 25 de gener, avançada inicialment per Catalunya Ràdio.

L’arquebisbe de Barcelona havia estat citat a la Comissió d’Investigació sobre la Pederàstia a l’Església, per la qual prèviament han passat víctimes d’abusos, experts en atenció i acompanyament a les víctimes, membres de l’àmbit judicial i fins i tot periodistes especialitzats en la temàtica.

A la carta, cita sentències del Tribunal Constitucional (TC), on recorda que a les cambres legislatives “ni els correspon efectuar una qualificació jurídica dels fets investigats, ni dur a terme imputacions o determinacions personals sobre l’autoria de comportaments il·lícits”.

També, que l’”atribució de comportaments il·lícits mereixedors de pena o sanció” està reservada als “jutges i tribunals de l’ordre penal en l’exercici de la funció jurisdiccional o als òrgans de l’Administració en cada cas titulars de la potestat sancionadora”.

A més, recorda el TC que l’obligatorietat de comparèixer a les cambres “només és predicable respecte d’aquelles qüestions que puguin ser objecte d’investigació parlamentària”.

Omella també subratlla a la seva carta que el Congrés, el març de 2022, ja va demanar al Defensor del Poble “la creació d’una Comissió independent amb l’encàrrec d’elaborar un informe sobre les denúncies per abusos sexuals en l’àmbit de l’Església Catòlica i el paper dels poders públics”.

L’arquebisbe ha justificat que el Defensor del Poble va presentar a l’octubre del 2023 l’”Informe sobre els abusos sexuals en l’àmbit de l’Església Catòlica i el Paper dels Poders Públics”.

A més, ha recordat que l’informe es va elaborar “amb la col·laboració de les diòcesis, els instituts religiosos i societats de vida apostòlica, i la CEE”.

Omella ha afegit que l’informe “analitza els supòsits produïts a Catalunya on la Comissió Assessora va fer 4 viatges i va entrevistar 53 persones”.

També, ha recordat que la CEE va encarregar al despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo, “que va constituir una comissió a aquest efecte, la realització d’una auditoria independent de naturalesa legal sobre l’actuació i el mode de conducta de l’Església a Espanya, en relació amb els abusos sexuals produïts”. EFE

1012062

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.