Seguretat
La humanitat està a ‘noranta segons’ del col·lapse
El Butlletí de Científics Atòmics manté Rellotge del Judici Final en el nivell més proper a la mitjanit des de la seva creació, el 1947
El Rellotge del Judici Final (Doomsday Clock, en anglès), que representa el temps que li resta a la humanitat per a l’autodestrucció total segons el grau d’amenaça nuclear, ambiental i tecnològica, continua a només a un minut i mig de la mitjanit.
El Butlletí dels Científics Atòmics , que gestiona aquest marcador simbòlic, ja va avançar l’any passat els punters del rellotge de cent a només noranta segons de l’apocalipsi, el nivell més alt d’ençà de la seva creació, el 1947. Enguany ha decidit mantenir-lo en el mateix nivell perquè “les tendències sinistres continuen apuntat el món cap a una “catàstrofe global”.
Durant l’acte d’actualització del rellotge, dimarts a Washington, la presidenta de l’entitat, amb seu a la Universitat de Chicago, Rachel Bronson, va advertir que el fet de mantenir la mateixa hora no volia dir que la situació del món “sigui estable, sinó tot el contrari”.
El Consell de Seguretat del Butlletí alerta en la seva declaració que la guerra a Ucraïna i el retrocés dels acords de reducció d’armament nuclear augmenten el risc d’escalada nuclear. L’informe constata que la Xina, Rússia i els Estats Units continuen invertint molts recursos per ampliar o modernitzar els seus arsenals atòmics i això eleva “el perill sempre present de guerra nuclear per accident o error de càlcul”.
En aquest sentit, l’entitat considera que la capacitat d’assumir “l’enorme autoritat presidencial per llançar armes nuclears” hauria de ser una “preocupació central” dels electors nord-americans a l’hora de valorar la idoneïtat dels candidats de les presidencials del proper novembre als Estats Units. Els científics recorden que al final del mandat de l’anterior president dels EUA, Donald Trump, el comandament de les forces armades va decidir introduir mecanismes per garantir que l’exèrcit seria informat si l’inquilí de la Casa Blanca decidia prémer el botó nuclear.
A banda del potencial nuclear de les grans potències i els riscos associats als programes atòmics de Corea del Nord, Pakistan, l’Índia o l’Iran, el Butlletí alerta que el conflicte entre Israel i Hamàs a la Franja de Gaza pot desencadenar “un conflicte més ampli a l’Orient Mitjà que pot suposar amenaces imprevisibles a nivell regional i global”.
Des del 2007, el Rellotge del Judici Final inclou en les seves valoracions el deteriorament del planeta com a conseqüència de l’escalfament globals perills mediambientals. En aquest apartat, el Butlletí recull que el 2023 ha estat designat com “l’any més calorós mai registrat” a la Terra i milions de persones han resultat afectades per “inundacions massives, incendis forestals i altres desastres relacionats amb el clima”.
La declaració també posa l’èmfasi en els desenvolupaments ràpids i preocupants d’algunes tecnologies disruptives, com la l’augment de la sofisticació al camp de l’enginyeria genètica o “l’avenç espectacular de la intel·ligència artificial generativa”. Els científics alerten que aquesta eina computacional té un gran potencial militar i de “desinformació”, i pot “corrompre l’entorn de la informació global fent que sigui més difícil resoldre els reptes existencials més grans”. El Butlletí celebra que les autoritats s’han adonat de la importància de controlar la intel·ligència artificial i alguns governs i organitzacions internacionals han començat a prendre mesures per “reduir el potencial dany”, però avisa que per ara són “només petits passos”.
El text conclou que el rellotge encara “es pot allunyar de la mitjanit”, però per endarrerir-lo cal que tots els països, i sobretot les principals potències –els Estats Units, la Xina i Rússia–, treballin junts i amb la consciència que aquestes amenaces globals requereixen una acció conjunta, ja que són de tal magnitud que “cap nació o líder les pot controlar” per separat.