Política

Orient Mitjà

Netanyahu diu als EUA que no contempla un Estat palestí com a part de la postguerra a Gaza

El primer ministre israelià només contempla “una victòria total sobre Hamàs”

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha dit aquest dijous que ha expressat als Estats Units la seva oposició a la creació d’un Estat palestí com a part d’un escenari de postguerra a Gaza.

Segons ha remarcat en una roda de premsa, Netanyahu està determinat a bloquejar l’establiment d’un Estat palestí com a part d’un escenari per al ‘dia després’ de la guerra en la Franja o el seu propi mandat, alguna cosa que va en línia amb la seva política històrica sobre aquesta qüestió, i també en relació amb la fi del conflicte a Gaza, on no dona suport a la idea de donar el control a l’Autoritat Nacional Palestina (ANP)

“Els dic aquesta veritat als nostres amics estatunidencs i també vaig detenir l’intent d’imposar-nos una realitat que perjudicaria la seguretat d’Israel”, ha dit Netanyahu, que ha agregat que la majoria de població israeliana rebutja un possible Estat palestí, iniciativa que l’Administració de Joe Biden secunda com a part de l’anomenada solució de dos Estats per al conflicte palestí-israelià.

El primer ministre israelià ha argumentat que en qualsevol possible acord amb els palestins, “Israel ha de mantenir el control de seguretat sobretot el territori oest de la Vall del Jordà”, en referència a una part important de terreny de Cisjordània, ocupada per Israel des de 1967.

Durant les seves cinc visites a la regió des que va esclatar la guerra a Gaza el 7 d’octubre, el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va reiterar la postura del seu país a favor de la solució de dos Estats, i Washington –igual que la UE– van plantejar com a opció per a una postguerra que l’ANP reprengui el control de la Franja, d’on va ser expulsada en 2007 després que Hamàs prengués el seu poder a la força.

En els últims dies van transcendir declaracions de l’Aràbia Saudita en què càrrecs d’aquesta monarquia del Golf van dir que la normalització de relacions amb Israel –una cosa en la qual tots dos països avançaven, però va quedar parat per la guerra de Gaza– només es podria donar amb un camí clar per a la creació d’un Estat palestí, una cosa a la qual oposen també els socis d’ultradreta del govern actual de Netanyahu.

“En cada territori del qual ens retirem, rebem terrorisme, un terrible terrorisme contra nosaltres. Va passar en el sud de Líban, en la Franja de Gaza, i a la Judea i Samaria (denominació bíblica per a Cisjordània)”, ha assegurat el primer ministre que ha insistit que l’ofensiva sobre Gaza seguirà, i ha dit que un alto el foc sense acabar amb Hamàs només perjudicaria a Israel.

En aquest sentit, Netanyahu ha reiterat que la via militar és l’única que pot ser efectiva també per a rescatar el prop del centenar d’ostatges vius que segueixen a Gaza i ha emfatitzat que l’ofensiva durarà encara “per llargs mesos” fins a “la victòria total sobre Hamàs”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.