economia
Glovo planteja un ERO per acomiadar el 10% dels treballadors de la divisió dels mercats
L’empresa ha rebut la primera sanció a conseqüència de la ’llei rider’
S’eliminarà el servei ’Super Glovo’ en sis ciutats per demanda “insuficient”
Glovo ha plantejat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per acomiadar al voltant d’un centenar de treballadors de la divisió de supermercats. Es tracta d’un 10% del total d’empleats d’aquest segment d’activitat, que formen part de sis centres de treball de l’Estat: Bilbao, Pamplona, Las Palmas de Gran Canaria, Alacant i Granada. La companyia catalana ha confirmat que en aquestes ciutats el servei conegut com ’Super Glovo’ deixarà d’estar operatiu. Fonts de la multinacional han justificat l’ERO per la demanda “insuficient” i pel “difícil accés” a capital i inversió. Al seu torn, el sindicat UGT, majoritari a l’empresa, ha carregat contra la multinacional. “Les seves pràctiques s’allunyen d’un model de relacions laboral just”, ha dit.
En un comunicat, el sindicat ha alertat que la multinacional “s’ha despenjat del conveni” i ha endurit les condicions laborals de la resta de treballadors de la divisió de supermercats. “Ha retallat la remuneració salarial eliminant complements com el plus de transport, el de treball en festiu o de vestuari”, ha precisat UGT, que critica que tot plegat respongui a una “dubtosa mala situació econòmica”.
El sindicat també recorda que fa menys d’un any, el març del 2023, Glovo ja va acomiadar més d’un centenar de treballadors de la seu central de la companyia, ubicada a Barcelona. Per tot plegat, l’organització de treballadors remarca que l’empresa “busca el benefici ràpid” i demana “respectar la legalitat”. Des del 2022 Glovo és propietat del grup alemany Delivery Hero.
L’empresa de repartiment a domicili ha assegurat que el servei ’Super Glovo’ es mantindrà amb l’operativa “normal” a la resta de ciutats: Barcelona, Madrid, Saragossa, València, Sevilla, Màlaga i Palma.
El mateix dia que s’ha anunciat el procés d’acomiadament s’ha fet pública la primera proposta de sanció contra el model que l’empresa ha implementat després de l’aprovació de la llei rider. La Inspecció de Treball ha determinat que 49 ’riders’ d’Astúries són falsos autònoms també segons la normativa aprovada l’agost del 2021, segons ha avançat ’El Periódico’ i ha confirmat l’ACN.
En paral·lel, el cos d’inspecció està enllestint dos nous macrocasos contra Glovo a Barcelona i a Madrid que podrien acabar amb sancions milionàries, detalla el mitjà. TV3 ha puntualitzat que la multa podria arribar a 80 milions entre les dues capitals.
El Ministeri de Treball fa temps que amenaça la companyia de repartiment amb acudir a la fiscalia i iniciar accions penals per vulneracions sistemàtiques del dret laboral.