Política

estat francès

Macron proposa més autoritat i menys impostos per rellançar el mandat

El president francès situa l’educació, la natalitat i l’ordre com a qüestions clau

Més autoritat de l’Estat, a les escoles i als carrers, una baixada dels impostos i fomentar l’ocupació, han estat les receptes anunciades aquest dimarts pel president francès, Emmanuel Macron, per rellançar el seu mandat, que travessa per una gran impopularitat. Davant l’avanç de l’extrema dreta, favorita en els sondejos per a les eleccions europees del pròxim mes de juny, Macron ha apostat per accelerar en les seves reformes per posar fi als problemes que alimenten el seu ascens, l’atur massiu, la desindustrialització i la immigració irregular.

“Per evitar l’ascens dels extrems cal atacar al que els dona vida”, ha afirmat el president francès en una roda de premsa per presentar les prioritats del seu govern en els pròxims anys i recollida per l’agència Efe. Ha estat una roda de premsa multitudinària de dues hores de durada, que ha inclòs preguntes dels periodistes, un format al qual feia cinc anys que no se sotmetia.

Dies després d’haver nomenat un nou govern, amb diverses figures conservadores vinculades al conservador Nicolas Sarkozy i considerat un viratge a la dreta, el centrista president francès ha assumit alguns dels temes defensats en el país per la dreta tradicional.

‘La Marsellesa’ i l’uniforme

És el cas, explica Efe, del retorn de la disciplina a les escoles, que es traduirà en un possible ús de l’uniforme escolar, l’obligació d’ensenyar La Marsellesa als alumnes, un reforç de l’educació cívica o la recuperació dels “rituals” com la cerimònia d’entrega de diplomes.

Juntament amb això, Macron ha assegurat que impulsarà un debat sobre l’ús de les pantalles –mòbils i ordinadors– per part dels joves i adolescents que pot desembocar amb la seva limitació o prohibició en determinats àmbits, tot i que des del 2018 ja estan vetades en les escoles.

Més policia

El mandatari francès ha apostat també per restablir la seguretat als carrers, amb una més gran presència policial per lluitar especialment contra el tràfic de drogues.

Pla contra la infertilitat

Juntament amb l’educació i l’ordre, Macron ha destacat la necessitat d’un “rearmament demogràfic” de França. En aquest punt, ha expressat la seva preocupació pel descens de la natalitat i l’augment de la infertilitat “masculina i femenina”. L’Estat francès va registrar el 2023 la xifra de naixements més baixa des del 1946, segons dades recollides per les agències. Per combatre això, ha presentat “un gran pla contra la infertilitat”.

Entre les mesures concretes ha anunciat un nou permís de paternitat i maternitat de sis mesos per als dos progenitors” amb millors retribucions.

La baixada d’impostos, que li exigeix la dreta moderada, és un altre dels punts on Macron ha posat l’accent en la seva intervenció. El president francès ha instat el govern del flamant jove primer ministre Gabriel Atttal a adoptar mesures per millorar el poder adquisitiu dels francesos.

Macron ha lamentat que sigui l’extrema dreta la que lideri els sondejos de les europees, però ha promès combatre-la “fins a l’últim moment”, segons recull Efe. Lluitar contra l’atur massiu, la desindustrialització i la immigració clandestina, ha dit, frenarà les ambicions de l’ultra Marine Le Pen, que veu ja com té a les seves mans una segona victòria consecutiva en les europees.

En aquest sentit, Macron ha demanat “desemmascarar” les mentides de l’extrema dreta i els seus constants canvis d’opinió que amenacen amb “debilitar Europa” en un moment de greus tensions internacionals i de globalització, i en el qual el Vell Continent ha d’erigir-se en “el tercer pol” davant els Estats Units i la Xina.

Ucraïna i Gaza

Malgrat tots els conflictes que hi ha al món, el dirigent francès ha considerat que l’amenaça més gran per a l’Estat francès és la guerra d’Ucraïna, perquè “deixar a Rússia guanyar aquesta guerra és obrir la porta a què no es respectin les regles internacionals”. Per aquesta raó, ha dit que l’Estat francès continuarà ajudant Kíiv. I, pel que fa al conflicte al Pròxim Orient, ha reiterat la seva condemna al terrorisme i el dret a la defensa d’Israel, però ha considerat un error els bombardejos massius que, ha dit, “obren la porta a una extensió del conflicte a la regió”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.