crisi climàtica
Tres morts, greus inundacions i talls de llum en el primer temporal de l’any a Europa
La tempesta Henk deixa vents de fins a 150 quilòmetres per hora i fortes crescudes de rius
El primer temporal de l’any a Europa ha deixat almenys tres morts en els Països Baixos, Bèlgica i el Regne Unit, així com centenars de persones evacuades per les fortes pluges i inundacions en l’oest europeu, amb importants danys materials i talls elèctrics en milers de llars.
En els Països Baixos ha mort un home de 75 anys que va caure de la seva bicicleta possiblement per les fortes ratxes de vent en un poble pròxim a la ciutat neerlandesa d’Eindhoven, segons la Policia, mentre que a Bèlgica ha mort una dona de 59 anys a Flandes oriental, en rebre l’impacte d’una tanca arrossegada pel vent.
Finalment, un altre home d’uns 50 anys va morir en caure-li damunt un arbre quan conduïa prop de la població de Kemble, en el sud-oest d’Anglaterra, segons ha informat aquest dimecres la Policia local del comtat de Gloucestershire. També hi ha una dona ferida per la caiguda d’un altre arbre en Orpington, al sud-est de Londres, durant la tempesta Henk, que assota des d’ahir el Regne Unit.
Forts vendavals a Anglaterra
Més de 300 alertes d’inundació a Anglaterra i Gal·les, talls elèctrics en milers de llars i interrupcions del transport són els efectes del primer temporal de l’any, que es preveu que duri en un grau o un altre fins a finals de setmana.
La tempesta, amb vendavals que van arribar als 150 quilòmetres per hora a l’illa de Wight (sud d’Anglaterra), ja va provocar dimarts diversos incidents i alteracions en el servei de ferrocarril, i algunes de les línies romanen avui tancades o amb retards.
Algunes de les principals carreteres d’Anglaterra han estat tancades a causa de les inundacions, inclosa l’autopista A52 entre la ciutat de Nottingham i el poble d’Edwalton, segons les autoritats.
L’Associació de Xarxes d’Energia, que recopila dades de tots els proveïdors, ha calculat que almenys 10.000 clients segueixen sense electricitat, després que uns 125.000 l’hagin recuperat.
Alerta a Bèlgica
A Bèlgica, les inundacions han afectat habitatges i han obligat les autoritats a activar el pla d’alerta, tot i que ara com ara no es preveuen grans evacuacions, encara que sí que es van desallotjar a 18 persones d’un càmping fins a un centre esportiu a la província valona de Namur, al sud, segons els mitjans belgues.
El riu Aa, desbordat als Països Baixos
Durant aquest matí hi ha hagut evacuacions en Arques i Blendecques, on l’Aa desbordat havia cobert amb fins a un metre d’aigua el centre d’aquestes localitats veïnes. El servei estatal de vigilància d’inundacions manté en alerta vermella des del dimarts a la tarda el riu Aa en constatar “una reacció excepcional” en aquesta conca per les “precipitacions importants” des de començaments de setmana, en uns sòls ja saturats per l’aigua.
Arbres caiguts, branques interrompent el trànsit en carreteres, façanes derrocades i jardins i garatges inundats, especialment a les províncies de la costa de la Mar del Nord, són algunes de les incidències reportades en Països Baixos.
També hi ha altres deu rius en tota aquesta regió del Nord, fronterera amb Bèlgica, en vigilància taronja: l’Aisne, el Liane, el Hem, el Lys damunt de Laquette, el Lawe-Clarence, l’Oise, el Lys en la plana, el Helpe, el Soire i el Canche.
Crescuda de rius a Alemanya
També el nord d’Alemanya continua lluitant contra els elevats nivells dels seus rius i rierols, que ja van causar inundacions a la fi de l’any passat a causa de les constants pluges i que han obligat alguns districtes a demanar ajuda a l’Exèrcit federal.
Les regions més afectades continuen sent Baixa Saxònia, el sud de Saxònia-Anhalt i el nord de Turíngia, així com parts de Renània del Nord-Westfàlia (oest) i, segons les previsions meteorològiques, fins al dijous podrien caure fins a 80 litres de pluja per metre quadrat.
Ajuda de la UE
La Unió Europea (UE) ha començat a mobilitzar ajuda després de les fortes pluges dels últims dies a Alemanya i França, que han demanat assistència als Vint-i-set a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE.
En aquest sentit, Àustria, Txèquia, França, Hongria, els Països Baixos, Eslovènia, Eslovàquia i Suècia han ofert diferents mitjans de suport, ha indicat Brussel·les en un comunicat.