Política

Pròxim Orient

Conflicte bèl·lic

La massacre a Gaza du Betlem a no fer Nadal

Els residents diuen no tenir ànims per celebrar-lo mentre la Franja pateix “un genocidi”

Les invasions de l’exèrcit israelià contra la ciutat impedeixen garantir la seguretat

És el 25 de desembre i la basílica de la Nativitat de Betlem està desèrtica. No hi ha ni una sola persona fent cua per accedir a un dels temples cristians més antics del món en una de les dates més especials del calendari. Betlem, ciutat palestina de la Cisjordània ocupada, està de dol davant la massacre que colpeja la Franja de Gaza. A excepció d’uns pocs dies de treva, són més de 80 dies de bombardeig incessant amb més de 20.000 persones assassinades. S’hi suma la fam a uns nivells que no s’havien registrat ni al Iemen ni a l’Afganistan. Segons les Nacions Unides, una quarta part de la població de la Franja de Gaza –unes 600.000 persones– està “en risc de morir de fam”. Els motius: els míssils israelians combinats amb el setge medieval que el govern d’Israel hi manté com a venjança pels atacs de Hamàs del 7 d’octubre. Arif Husain, cap d’economia en el Programa Mundial de l’Alimentació de l’ONU, diu no tenir paraules pel que es desplega davant dels ulls del món. “Ja no pot anar a pitjor”, lamenta a l’agència AP: “No havia vist mai res com això que està passant a Gaza. Ni a aquesta escala ni a aquesta velocitat.”

Davant aquesta catàstrofe, els palestins de la ciutat de Betlem, a Cisjordània, no se senten amb ànims per celebrar el Nadal. El municipi ha cancel·lat les habituals festivitats nadalenques. Hanna Hanania, alcalde de la ciutat de Betlem, ho explica a El Punt Avui: “Com podem celebrar el Nadal a Betlem enmig de tot això?” Hanania s’ho pregunta mentre atén aquest diari al seu despatx, des d’on es veu per la finestra la basílica de la Nativitat buida. “Els nostres infants no poden celebrar el Nadal mentre els infants de Gaza són assassinats. Estem de dol.”

L’alcalde Hanania afirma que tots els cisjordans mantenen la població gaziana en els seus pensaments en un moment d’enorme impotència. “Bona part dels morts a Gaza són infants. Calcinats, esmicolats… ho veiem com un genocidi contra la nostra gent. L’ocupació israeliana intenta fer una neteja ètnica per quedar-se amb la nostra terra i amb els seus recursos naturals”, denuncia el batlle.

La violència israeliana tampoc permet que el Nadal arribi a Betlem. L’alcalde assegura que la cancel·lació de les festivitats nadalenques també obeeix a qüestions de seguretat. L’amenaça de les invasions militars que l’exèrcit israelià llança contra Betlem manté la població terroritzada. “Cada dia envaeixen Betlem i moltes ciutats més”, revela Hanania: “No podem frenar-ho perquè no tenim el poder per fer-ho. Envaeixen les nostres ciutats, detenen persones, les assassinen, i no tenim res a fer-hi més enllà de demanar a la comunitat internacional que faci pressió a Israel perquè compleixi els acords amb el poble palestí.”

“Des del 7 d’octubre, els turistes han cancel·lat els viatges a Betlem”, assegura Mahmoud, propietari d’una botiga propera a l’església de la Nativitat: “La guerra i els checkpoints fan que ser aquí sigui insegur. Les forces israelianes mantenen totes les entrades a Betlem tancades. Ningú no pot entrar ni sortir de la ciutat.” La suspensió de les activitats que cada Nadal abarroten els carrers de turistes suposa un nou cop contra el comerç, ja enfonsat des de l’inici de la guerra. En Mahmoud diu que “tota la ciutat viu del turisme”. Ell, en més de dos mesos, assegura que només ha fet una venda.

Però, des de l’octubre, no tenir ingressos no és la seva única preocupació. “Les tropes israelianes entren cada nit a Betlem i fan barbaritats”, al·lega aquest jove botiguer. “Ahir mateix, a 200 metres de casa meva van llançar-hi una bomba de so i gasos lacrimògens. Sents que estan jugant. Sents que llancen un missatge a la població palestina de Cisjordània”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.