Política

Argentina

Milei llança un pla de xoc econòmic per convertir el país en “potència mundial”

El decret de necessitat urgent preveu més de 300 mesures per desregular l’economia i privatitzar el sector públic

L’anunci coincideix amb una jornada de protestes convocades per partits d’esquerra i organitzacions socials

El nou president argentí, Javier Milei, va anunciar dimecres a la nit un ambiciós pla de recuperació econòmica amb l’objectiu que “Argentina sigui una potència mundial”.

L’anomenat decret de necessitat urgent (DNU) busca posar els “fonaments per a la reconstrucció de l’economia” del país austral i “tornar-li la llibertat i l’autonomia als individus, traient-los l’Estat del damunt”. El pla contempla més de 300 mesures per desregular l’economia i privatitzar el sector públic.

Milei ha afirmat que per tal que el país torni a ser una “potència mundial” cal “desarmar l’enorme quantitat de regulacions que han impedit, entorpit i aturat el creixement econòmic del nostre país”. En aquest context, preveu transformar en societats anònimes “totes” les empreses estatals per a la seva “posterior privatització”. És per això que a la bateria de lleis que el polític ultraliberal enviarà al Congrés hi ha la derogació del règim de societats de l’Estat i de la normativa que impedeix la privatització de les empreses públiques.

El programa del govern inclou també la derogació de la llei de lloguers, la possibilitat que els clubs de futbol es converteixin en societats anònimes i la cessió total o parcial del paquet accionarial d’Aerolíneas Argentinas. El decret també contempla la derogació de la llei d’Abastiment, que estableix sancions a empreses en casos d’escassedat de determinats productes, i la llei de Gondoles, que obliga els supermercats a oferir un mínim de productes fabricats per petites empreses.

Una altra mesura anunciada per Milei és la reforma del codi duaner per “facilitar” el comerç internacional i que quedi “prohibit prohibir les exportacions”.

“Hem rebut la pitjor herència de la història”, ha lamentat Milei en l’anunci del programa amb el que pretén acabar amb el dèficit fiscal. En aquest sentit, ha citat un “dèficit consolidat del 15% del PIB, la pressió impositiva més alta del món, la falta de reserves al Banc Central, la manca de confiança creditícia, l’emissió monetària desenfrenada i la crisi inflacionària anual del 15.000%”. Ha denunciat que els “defaulteadors en sèrie” dels anteriors governs han tret tretze zeros al peso i han destruït cinc altres monedes nacionals i han deixat un llegat de “dues crisis hiperinflacionàries sense guerres, el 50% de la població per sota del llindar de la pobresa, el 10% de la població indigent i cinc milions d’argentins que no els hi arriba per menjar”.

Protestes al carrer

El cap d’Estat argentí ha avançat les seves mesures poques hores després de la protesta convocada per diverses organitzacions socials i d’esquerres a Buenos Aires per rebutjar les polítiques ultraliberals del nou executiu. Les autoritats han xifrat en 3.000 persones l’assistència a la crida del Polo Obrero, lluny de les 50.000 que esperaven reunir els convocants, explica l’agència Efe. La minstra de Seguretat, Patricia Bullrich, ha minimitzat l’impacte de la protesta per l’aplicació del nou protocol de seguretat elaborat pel seu departament per evitar el col·lapse de carrers i carreteres.

A la nit, després que Milei dones a conèixer les línies mestres del seu paquet de reformes, centenars de manifestants s’han aplegat al voltant del Congrés per continuar les protestes. A diversos barris de la capital s’ha escoltat una cassolada per rebutjar les mesures, tant a zones acomodades com Palermo i Belgrano, com a barris més modestos com Caballito, Almagro i Avellaneda.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.