ciutat del vaticà
L’Església beneirà les parelles del mateix sexe sense equiparar-les al matrimoni
A través d’un document publicat per la Congregació per a la Doctrina de la Fe amb el vist i plau papal, Francesc va oficialitzar ahir que l’Església catòlica acceptarà la benedicció de les parelles considerades “irregulars”, és a dir: matrimonis civils, parelles de fet i parelles del mateix sexe. Es tracta, a la pràctica, del pas més destacat que ha fet la institució cap al reconeixement i la inclusió del col·lectiu LGTBI.
A finals de setembre, el sant pare ja havia obert la porta a la benedicció de les parelles homosexuals. Ho va fer en resposta a les preguntes de cinc cardenals ultraconservadors que pretenien pressionar-lo en direcció contrària. En aquella ocasió, Francesc va recordar que l’Església continua considerant les relacions entre persones del mateix sexe “objectivament pecaminoses”, però es mostrava favorable a la seva benedicció “per caritat pastoral”. “No podem ser jutges que només neguen, rebutgen i exclouen”, va dir aleshores el pontífex.
El document, titulat Fiducia supplicans, representa un esglaó més cap a la progressiva adequació de l’Església al món actual iniciada per Bergoglio el 2013. L’obertura a allò que Francesc defineix com “perifèries”, tant des d’un punt de vista geogràfic, com social o cultural. És a dir: la voluntat d’acollir en el si de l’Església els qui fins ara n’han estat exclosos.
Amb tot, però, es deixa clar que la doctrina tradicional de l’Església respecte del matrimoni, considerat com “la unió exclusiva, estable i indissoluble entre un home i una dona, naturalment oberta a engendrar fills”, roman intacta. Per això en el text s’especifica que les benediccions de les parelles “irregulars” caldrà diferenciar-les de la resta. No seran admissibles “els rituals i les oracions que puguin crear confusió entre el que és constitutiu de matrimoni”, aclareix.
“No s’ha ni de promoure ni estipular un ritual per a les parelles en situació irregular”, diu el document, “però tampoc s’ha d’impedir o prohibir la proximitat de l’Església” en aquells casos “en què es demani ajuda a Déu a través d’una simple benedicció”. Com és natural, la decisió ha causat un daltabaix a la part conservadora de l’Església, del tot contrària a l’obertura al col·lectiu LGTBI.