conflicte bèl·lic al pròxim orient
Biden canvia el to, però Israel manté l’accelerador
La Casa Blanca canvia el to en les seves paraules, però els dirigents israelians no canvien el to en l’ofensiva contra Gaza. Jake Sullivan, conseller de Seguretat Nacional dels EUA, convidava ahir que l’executiu de guerra israelià mirés de ser més precís a l’hora de bombardejar els objectius militars de Hamàs, en lloc de continuar amb el bombardeig massiu que duen a terme des de fa setanta dies. Hores abans, Joe Biden havia reconegut que Israel duia a terme “un bombardeig indiscriminat”. Les declaracions de Biden, ferm defensor de l’estat d’Israel i co-autor juntament amb Barak Obama de l’acord de patrocini engegat el 2016 en benefici de l’exèrcit israelià –3.800 milions de dòlars anuals (uns 3.480 milions d’euros)– podrien tenir unes conseqüències indesitjades per part del president nord-americà. Segons l’Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional, els atacs indiscriminats constitueixen un crim de guerra.
El desplegament militar que el govern triat a les urnes a Israel està duent a terme contra un territori habitat, emmurallat i forçat a la fam i a la set suposa quelcom inèdit en la història moderna. Les conseqüències sobre el terreny, també. Hi ha famílies que enterren els seus nadons assassinats al cantó de les carreteres perquè no poden accedir als cementiris, assaltats pels buldòzers israelians. Hi ha infants a qui cal operar sense anestèsia després que perdin una extremitat. I hi ha periodistes palestins que treballen malgrat saber que dur l’armilla de periodista és una sentència de mort.
Al reporter Abdul Karim Odeh el va atrapar la munició israeliana mentre feia cua per comprar pa al camp de refugiats de Nuseirat, al centre de la Franja. És el darrer de 87 periodistes assassinats a mans de les tropes israelianes. Ahir, el càmera Samer Abu Daqa i el periodista Wael al-Dadhouh, a qui els míssils israelians han assassinat tota la família, van ser malferits per la metralla israeliana mentre cobrien el bombardeig contra Khan Younis. Jonathan Dagher, cap de Reporters Sense Fronteres a l’Orient Mitjà, recorda que atacar periodistes que cobreixen un conflicte “és un crim de guerra”.
A l’hospital Al-Awda, al nord de Gaza, continuen fent crits de socors estèrils. Fa deu dies que els tancs, les explosions i els franctiradors els envolten. Passen fam, sed, dolor i fred, però sobretot terror. “Si us plau, salveu les vides de les més de 200 persones que som aquí”, deia desesperat un treballador de l’hospital en un missatge enviat als seus contactes a l’exterior. “Si us plau, salveu-nos. Ens estem morint. Aquest podria ser el darrer missatge que us envio.”