cimera del clima
uN Científic reclama a la COP28 una clara limitació a tots els combustibles fòssils
La COP28 ha de generar una declaració clara sobre el declivi de tots els combustibles fòssils i que aquest no es limiti només a aquells que disposen de sistemes de mitigació perquè “això no és en absolut coherent amb un futur baix en carboni” necessari per a contenir l’escalfament global, segons el científic climàtic Joeri Rogelj.
Després de diverses jornades de negociació en la cimera del clima de Dubai (COP28), la presidència de la COP28 ha publicat un esborrany de Balanç Global en el qual ofereix als països diferents opcions amb les quals reforçar l’acció climàtica.
Entre altres opcions, el document recull eliminar en aquesta dècada tota generació d’energia amb carbó que no compti amb tècniques de mitigació (captura i emmagatzematge de CO2), així com un “cessament immediat” de l’autorització de noves centrals de carbó. No obstant això, no recull cap al·lusió a petroli o gas.
El que el text “suggereix” sobre el futur ús de combustibles fòssils és “científicament feble” perquè el que s’està tractant d’aconseguir per a mantenir-se dins de l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 graus “és que tots els combustibles fòssils disminueixin clarament al llarg d’aquest segle”, ha dit a Efe l’investigador belga Joeri Rogelj.
El científic és un dels autors de l’informe d’experts climàtics de l’ONU (IPCC) que recomanen limitar l’escalfament global a 1,5 graus per a evitar estralls per l’escalfament climàtic.
Actualment, la producció de combustibles fòssils “sense emissions” és “mínima” i no existeix cap tecnologia de captura i emmagatzematge per a tots els tipus a una escala global, per la qual cosa només referir-se a ells en la COP28 no donaria un missatge clar sobre el futur de carbó, petroli i gas que guiï als països.
A més, si no defineix què significa “abated”, terme en anglès per a referir-se a aquests combustibles “nets”, podria donar-se el cas que una central que agregui un “petit percentatge d’estelles de fusta recollides de manera sostenible” entri en aquesta definició de central “actualitzada” que emet menys emissions nocives.
“Però, per descomptat, això no és en absolut coherent amb un futur baix en carboni com el que maneja la ciència”, ha sentenciat Rogelj, director de recerca del Grantham Institute.
Les polítiques en marxa per a afrontar la crisi climàtica portarien a un escalfament de 3 graus a final de segle, el doble del desitjable, i si no hi ha un missatge clar, la COP28 “serà una oportunitat perduda per a donar un senyal clar a països, empreses i persones que avui estan realitzant inversions a gran escala”.
Aquestes inversions duraran dècades i tindran impactes durant dècades, per la qual cosa és molt important que aquests puguin “prendre la decisió correcta”. En cas contrari, “aquestes inversions d’avui generaran més friccions demà a causa del bloqueig de la infraestructura”.