Societat

COP28

La cimera de dubai

Al-Jaber, el sultà del petroli i les renovables que presideix la Cop28

La cimera comença aquest dijous marcada per la polèmica al voltant del lideratge de la reunió

El sultà Ahmed Al-Jaber és el president de la Cimera del Clima Cop28, que arrenca aquest dijous a Dubai (Emirats Àrabs Units), i també el cap de la petroliera estatal emiratiana ADNOC. Dos càrrecs que organitzacions com Amnistia Internacional no han dubtat a definir com a “incompatibles”, segons recull aquest dimarts l’agència Efe.

El més gran esdeveniment climàtic del planeta comença, doncs, envoltat de polèmica pel vincle del sultà amb la indústria petroliera i per haver convidat a la trobada a les companyies més importants dels sectors dels hidrocarburs a participar en la recerca de solucions contra el canvi climàtic.

Precisament, la relació del sultà Al-Jaber amb el món dels combustibles fòssils va dur que prop de 450 organitzacions de la societat civils demanessin el gener passat el seu cessament com a president de la conferència climàtica al secretari general de l’ONU, António Guterres, alhora que Amnistia Internacional va definir l’acompliment dels dos rols –jerarca petrolier i president del Cop28– d’“incompatibles”. Res ha contribuït a millorar aquesta perspectiva un informe publicat aquest dilluns per la cadena britànica BBC que revela que els Emirats Àrabs Units (EAU) van utilitzar el seu rol com a president de la Cop28 per buscar acords petroliers i gasistes amb quinze països mentre tractava amb ells temes propis de l’agenda de la reunió climàtica.

Informa l’agència Efe que des que va assumir el lideratge de la Cop28, i conscient de les crítiques dels activistes contra el canvi climàtic i organitzacions mediambientals, Al-Jaber ha defensat la seva posició en diversos fòrums internacionals com un perfil híbrid de consens entre un sistema energètic basat en combustibles fòssils i un de nou d’energies netes o renovables, per fer front a una transició progressiva que combini els dos models.

Explica Efe que per aconseguir aquest objectiu, el sultà Al-Jaber considera que el món necessita una “mentalitat empresarial” i per això dona la mà al sector privat, concretament a la indústria fòssil, fins ara marginada de la cita climàtica on els Estats Units, organitzacions mediambientals i diferents grups de pressió han buscat un equilibri en el qual tots guanyin, tot i que la majoria d’acords de bones intencions han quedat a mig camí o han estat abandonats.

Al-Jaber, de 50 anys, ha estat escalant en influència i presència en els Emirats Àrabs Units de la mà del creixement de la petroliera estatal ADNOC en beneficis i producció. I alhora, la influència diplomàtica i econòmica del país àrab ha anat consolidant-se gràcies als seus cada cop més grans beneficis petroliers.

Relacions públiques

El sultà Al-Jaber va estudiar Enginyeria Química a la Universitat del Sud de Califòrnia i Administració d’Empreses a la Universitat Estatal de Califòrnia a Los Angeles, abans de doctorar-se en Economia per la Universitat de Coventry al Regne Unit, segons indica el seu perfil a LinkedIn recollit per l’agència Efe.

Procedent d’una família d’Umm al-Qaiwain, un dels més petits dels set emirats que formen els EAU, els seus orígens estan lluny de l’elit governant a Abu Dhabi, si bé actualment és ministre d’Indústria i Tecnologia Avançada del govern federal emiratià.

El seu currículum s’ha engrossit en paral·lel a la imatge de meritocràcia que ha transmès en cadascun dels llocs que ha ocupat des que va obtenir fa dècades una beca d’ADNOC per a joves brillants, segons indica Efe.

El seu poder i rang també han augmentat des que el 2011 es va casar amb la filla de Mana Al Otaiba, un dels ministres de Petroli amb més anys de servei al país àrab, segons informa l’agència de notícies.

El 2013 es va convertir en ministre d’Estat i tres anys més tard va ocupar la presidència del Consell Nacional de Mitjans, des d’on controla que es publica a la premsa del país.

Sense poder directe sobre els mitjans internacional que analitzaran la seva gestió de la Cop28, Al-Jaber ha contractat empreses internacionals de relacions públiques perquè tinguin cura de la seva imatge d’especialista mediambiental i canvi climàtic.

Desafiaments

Explica l’agència Efe que més enllà de fer a la societat civil crítica amb el seu doble rol, Al-Jaber té per davant la gestió d’un esdeveniment internacional que recull el testimoni de la passada edició de la cimera celebrada a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh, on els representants de 192 països amb prou feines van aconseguir posar-se d’acord sobre les mesures per limitar l’escalfament global a 1,5ºC abans de 2050.

Al-Jaber té al davant el repte de buscar i trobar un equilibri entre allò que és públic i allò que és privat i entre les organitzacions “verdes” i les bolcades al petroli. Especialment, que s’arribin a pactes que s’apliquin de debò i no quedin en paper mullat.

En aquesta Cop28, segons explica Efe, el propòsit d’assolir la fita de les emissions zero està consagrat com una prioritat política que Al- Jaber ha de gestionar amb tots els participants en un esdeveniment cada vegada més semblant a una fira comercial que a un fòrum per a definir solucions presents i futures per a l’esdevenir climàtic del planeta.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.