espionatge d’estat
L’Eurocambra vol que la Comissió digui si Espanya pot usar Pegasus
El parlament insta a presentar un informe en set dies i emprendre mesures contra l’amenaça per a les persones i la democràcia que suposen els programes espies en mans dels estats
L’Eurocambra està molesta per la manca de posicionament de la Comissió Europea (CE) sobre l’ús per pat dels governs d’Espanya, Xipre, Grècia, Hongria i Polònia del programa espia Pegasus i l’absència de mesures per part de la mateixa contra l’amenaça de l’espionatge d’estat per a les persones i la democràcia europea. Per això avui ha adoptat una resolució en què reclama a la CE que emeti un informe d’avaluació “abans que acabi el novembre” en què digui si aquests estats compleixen les condicions per continuar usant programes com Pegasus. Amb 425 vots a favor, 108 en contra i 23 abstencions, els eurodiputats han criticat la inacció de l’executiu europeu per frenar “l’abús” d’aquests programes i han mostrat “preocupació” per nous capítols coneguts a Alemanya. El ple europeu també ha lamentat que la investigació sobre l’ús de Pegasus a Espanya quedés desestimada per la falta de cooperació d’Israel –a Espanya aparells de l’Estat com el servei d’intel·ligència CNI van espiar amb Pegasus líders polítics independentistes, inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Segons informa ACN, malgrat que la comissió d’investigació europea sobre l’ús de Pegasus va demanar canvis legislatius, els eurodiputats retreuen a la CE que “encara no ha presentat un pla sobre com respondre a les amenaces plantejades per a les persones i la democràcia”.
La resolució també explicita la preocupació per la venda a règims “repressius” de programes espia elaborats a la Unió Europea, com el programari Predator de l’empresa francesa Nexa Technologies venut als governs d’Egipte, Vietnam i Madagascar, i demana una investigació a Irlanda sobre el paper del grup Intellexa en la venda d’aquests softwares.