Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient
La comunitat internacional celebra la treva
Biden lloa el compromís de Benjamin Netanyahu en assumir una pausa prolongada
Països i organitzacions internacionals confien que l’acord condueixi a un alto el foc prolongat i que permeti lliurar més ajuda humanitària
L’alto el foc temporal de caràcter humanitari a Gaza pactat per Israel i Hamàs, amb la mediació d’Egipte i Hamàs, ha rebut aquest dimecres l’aplaudiment de la comunitat internacional, tant d’organitzacions multilaterals, com dels països àrabs veïns o d’aliats estrets de Tel Aviv, com Washington.
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha celebrat l’acord, que inclou l’alliberament d’alguns ostatges amb passaport nord-americà retinguts a Gaza. El líder demòcrata ha lloat en un comunicat posterior a l’anunci de l’acord el “compromís” que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu i el seu govern han “assumit al donar suport a una pausa prolongada” de les hostilitats, que ja han deixat més de 14.000 morts. El polític nord-americà ha subratllat la importància de “garantir que tots els aspectes de l’acord s’apliquin plenament”. També ha subratllat que cal “assegurar la provisió d’ajuda humanitària addicional per alleujar el patiment de les famílies palestines innocents a Gaza”. El cap de l’executiu dels EUA ha assegurat que la seva principal “prioritat” és garantir la seguretat dels ostatges de nacionalitat nord-americana i ha assegurat que no pararà “fins que tots siguin alliberats”.
Segons un alt funcionari nord-americà citat per l’agència Efe, Biden ha estat “directament implicat” en les cinc setmanes de negociacions prèvies a l’acord, durant les quals ha mantingut tretze converses telefòniques amb Netanyahu; tres amb el president egipci, Abdelfatah al Sisi, i dues amb l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani.
Qatar i Egipte han avançat que continuaran fent esforços de mediació per posar el punt i final a la guerra.
La Unió Europea (UE) ha donat la benvinguda a la treva temporal, que la presidenta de la Comissió Europea (UE), Ursula von der Leyen, ha dit que aprofitaran per millorar la situació humanitària a Gaza. L’Alt Representant de la Política Exterior i de Seguretat de la Unió Europea, Josep Borrell, ha coincidit que “la pausa s’ha d’utilitzar per proveir el màxim d’ajut d’urgència possible als civils que pateixen la guerra devastadora a Gaza”. Borrell ha garantit que la UE “farà la seva contribució i aportarà ajuda”.
Rússia ha saludat l’arribada d’una pausa humanitària que demanava des de “l’inici de l’escalada del conflicte”, ha recordat la portaveu d’Exteriors, Maria Zakhàrova.
La seva homòloga xinesa, Mao Ning, ha expressat la satisfacció de Pequín per l’acord i ha desitjat que la treva contribueixi a “mitigar la difícil situació humanitària” en promoure una desescalada del conflicte.
També s’ha mostrat satisfeta per l’acord l’Autoritat Nacional Palestina, que ha apel·lat al “cessament total de l’agressió israeliana contra el poble palestí i l’entrada d’ajuda humanitària”.
Jordània ha reclamat que la treva temporal sigui un pas cap al “cessament total” de les hostilitats i els “atacs contra els civils”.
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha considerat que l’acord suposa un “avenç positiu”, encara que l’intercanvi de presoners sigui “limitat”. El polític turc ha insistit que cal acabar amb el conflicteamb la solució dels dos Estats amb les fronteres de 1967, amb la capital Palestina a Jerusalem Est. Erdogan ha demanat que els “crims de guerra” i “contra la humanitat” perpetrats a Gaza no quedin impunes i que els qui els han comès “retin comptes davant la justícia internacional”. “Convido tots els líders ha mostrar la mateixa reacció davant les morts de civils, sense diferenciar si son israelians, palestins, jueus, musulmans o cristians”, ha dit en la seva intervenció a la cimera virtual del G20.
El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha confiat que la treva condueixi a l’alliberament dels ostatges i al lliurament de més ajuda humanitària.