preemergència per sequera a ter i llobregat
Ecologistes denuncien manca de restriccions d’aigua al turisme i l’agroindústria
Critiquen al Govern per reduir la dotació d’aigua als municipis i no imposar noves restriccions als establiments turístics, la ramaderia intensiva i la indústria fruitera
Grups ecologistes i veïnals acusen al govern català de mala gestió de la sequera en no incloure a la preemergència restriccions per als “grans consumidors d’aigua” que representen els establiments turístics, la ramaderia intensiva i l’agroindústria . En un comunicat conjunt Aigua és Vida, Greenpeace, Ecologistes en Acció, Plataforma en Defensa de l’Ebre o Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), entre d’altres, denuncien que les noves restriccions de consum en preemergència només suposen la rebaixa fins als 210 litres per habitant i dia de les dotacions als municipis així com la reducció a la meitat de la dotació màxima per al reg d’instal·lacions esportives federades. “Però no contempla cap nova restricció sobre els grans consumidors”, conclouen.
Les entitats sostenen que Catalunya “necessita reduir el nombre de turistes que arriben cada any i que fan un consum d’aigua molt superior al de la ciutadania que hi viu”, però també reduir la cabana ramadera intensiva, sobretot la porcina per la contaminació per purins de pous i aqüífers, així com replantejar el model agroindustrial. Sobre aquest darrer sector, les entitats denuncien que “actualment s’exporta cap a l’estranger un 65% de la fruita. És a dir, Catalunya està exportant una aigua que no té en forma de carn i fruita”.
També critiquen els 12 milions destinats pel govern a la reducció del consum d’aigua al sector turístic “ja que es tracta d’un sector econòmic amb grans beneficis”. Els grups signants del comunicat sí que celebren, per contra, la moratòria per a noves llicències d’activitats econòmiques amb una despesa elevada d’aigua tot i reblar que la decisió va “tard” i no es planteja com una “mesura estructural tenint en compte la manca d’aigua que hi ha al país”.
Un any després de l’entrada en alerta, els ecologistes denuncien que encara no s’han fet públiques les dades de reducció de consum d’aigua d’aquells sectors i carreguen contra el Govern per no afrontar que el problema és “el model de creixement econòmic que és intensiu en l’ús d’aigua”. De fet, recorden que la mateixa ACA en el seu pla de gestió preveu un 25% més de turisme el 2039 i que el Pla Director Urbanístic Metropolità “contempla 200.000 nous habitatges, la nova terminal de creuers, la tercera pista de l’Aeroport del Prat o el projecte Hard Rock al Camp de Tarragona que augmentaria un 20% el consum del transvasament d’aigua de l’Ebre”.