medi ambient
El 2022 ha estat el segon pitjor any d’incendis a la UE
Es van cremar prop de 900.000 hectàrees, gairebé la meitat eren espais protegits per la xarxa Natura 2000
Amb una superfície cremada propera a les 900.000 hectàrees, equivalent a la superfície total de l’illa de Còrsega, els incendis forestals del 2022 van cremar a la Unió Europea més espais que cap altre any amb l’excepció del 2017 en què la superfície cremada es va situar en 1,3 milions d’hectàrees. Es tracta del segon pitjor any en, com a mínim, dues dècades tenint en compte que el Sistema d’Informació Europeu d’Incendis Forestals (EFFIS) recull dades des de l’any 2000.
Del total d’hectàrees calcinades, 365.000 formaven part de la xarxa Natura 2000 que constitueix un reservori de biodiversitat de la UE, segons l’informe Incendis forestals a Europa, Orient Mitjà i Àfrica del Nord publicat avui. Es tracta de la major superfície cremada en una dècada d’àrees naturals protegides per la xarxa Natura 2000.
L’informe publicat avui pel Centre de Recerca Comuna de la Comissió Europea (JRC) recorda que enguany és el tercer any consecutiu en què “incendis forestals sense precedents” causen danys mediambientals i econòmics greus al continent, a més de pèrdues de vides.
El treball també recull que enguany s’han cremat fins avui al voltant de 500.000 hectàrees a tota la unió, 96.000 de les quals van calcinar en el major incendi únic que s’ha produït a la UE des que es tenen dades contrastades, el que va tenir lloc entre el 20 i el 26 d’agost al nord de la ciutat grega d’Alexandrúpoli. D’altres incendis crítics enguany s’han produït a l’Estat espanyol, Portugal i Itàlia, a més de Grècia. L’informe alerta que es repeteixen els “focs virulents, difícils de contenir amb els mitjans d’extinció tradicionals per la seva alta temperatura, intensitat i velocitat” i que “només van poder ser controlats quan les condicions meteorològiques van millorar”.