Societat

Més de 126 milions per culminar la digitalització de les aules

Educació repartirà aquest curs 31.176 pissarres digitals a 2.847 centres, 4.313 kits de robòtica i 2.762 maletes audiovisuals

També preveu donar 100.000 ordinadors a alumnes de primer i segon d’ESO

Simó destaca que “és un salt endavant per acabar amb la bretxa digital”

El Departament d’Educació afronta la última etapa del Pla d’Educació Digital de Catalunya (PEDC), un projecte cofinançat amb el Ministeri d’Educació i la Unió Europea a través dels Next Generation, que té com a objectiu accelerar la transformació digital de les aules. Amb un pressupost de 126,3 milions d’euros, en aquesta nova etapa de desplegament del pla, el departament repartirà un total de 31.176 panells interactius o pissarres digitals a 2.847 centres, 4.313 kits de robòtica i 2.762 maletes audiovisuals. A banda, el departament seguirà amb el repartiment d’ordinadors portàtils, amb una dotació de 100.000 equips per a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO. D’aquests, 73.000 s’adrecen als alumnes de 1r i 2n d’ESO de tot Catalunya, mentre que la resta quedaran a disposició del Departament per futures necessitats, noves matriculacions al sistema educatiu o com a estoc de sobres.

Segons ha explicat la consellera d’Educació, Anna Simó en roda de premsa, amb aquesta etapa culmina l’estratègia iniciada l’any 2020 amb fons propis i es dona “un salt endavant” que és també “una oportunitat per assolir un dels objectius que és superar la bretxa digital que continua tenint un biaix de gènere i socioeconòmic”.

La majoria de panells interactius o pissarres digitals es repartiran en aquest mateix curs, prioritzant els centres que no en tenen, ni tampoc tenen projectors, i els centres educatius de més complexitat. Els 2.847 centres són tant públics del Departament d’Educació o de titularitat municipal, com els privats concertats amb més del 30% d’alumnat vulnerable. Els centres que ja disposen de panells interactius rebran material complementari (tauletes, armaris de recàrrega, altaveus o lectors de documents). La instal·lació anirà acompanyada d’una formació tècnica per als docents i en aquest sentit Simó ha destacat la importància del reciclatge del professorat perquè “sense la formació docent no culminarien amb èxit el procés de digitalització”.

Pel que fa als kits de robòtica que també es repartiran aquest curs, 2.195 seran per a cursos d’infantil i primària i 2.050 a ESO, repartits entre 2.263 centres educatius públics del Departament, de titularitat municipal i a tots els centres concertats. També s’oferirà formació tècnica i pedagògica, amb el focus posat al pensament computacional, la programació i a diferents tipus de robots: compactes, constructius, robots amb sensors i formació sobre plaques.

El Departament d’Educació també repartirà una maleta audiovisual als centres públics i als concertats amb més d’un 30% d’alumnat vulnerable. Això suma un total de 2.762 centres o, segons ha explicat Simó, s’hi vol fomentar el pensament crític i l’alfabetització mediàtica.

Entre les actuacions, també està previst que 105 centres d’educació especial rebin dotacions per instal·lar aules vivencials, amb el propòsit de garantir l’equitat digital i l’accessibilitat a la tecnologia del seu alumnat. Seran espais amb pantalles, taules de llum, impressores 3D, kits de robòtica i d’altres elements adaptats per a aquest alumnat, que es podran seleccionar d’un catàleg en funció de les necessitats. Tots els elements tindran teclats adaptats, commutadors, polsadors o altres elements que permetin a l’alumnat assolir la competència digital necessària.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.