Economia

Itàlia

Guerra de xifres en la primera vaga contra els pressupostos

Els sindicats convocants situen el seguiment en el 70% de mitjana i el govern el rebaixa al 5% o 16%, segons el sector

És el primer de diversos dies d’aturades, repartides per àmbits i regions

Desenes de milers de treballadors s’han manifestat aquest divendres a Itàlia en el primer dels cinc dies de diverses vagues, dividies per sectors i regions, contra els comptes del govern de la primera ministra, Giorgia Meloni, que afirmat que l’aturada ha tingut “poc seguiment”, en contradicció amb les xifres dels convocants.

En aquesta jornada estaven cridats els empleats del transport, l’educació, la sanitat, sobretot de les regions del centre, i els funcionaris de tot el país. Els sindicats convocants, la CGIL i UIL, han xifrat el seguiment en el 70%, amb pics del 100% als ports o el 80 % a la logística. Als transports de rodalies i ferroviaris han estimat l’adhesió en el 70%.

El ministeri de Transports, dirigit per Matteo Salvini, ha rebaixat la xifra al 5% en la xarxa local i a menys del 16% als trens regionals, i ha assegurat que no hi ha hagut cap cancel·lació a l’alta velocitat.

Els convocants han acusat el govern d’impedir el dret de vaga després que Salvini imposés la reducció de l’aturada de vuit a quatre hores.

Els dos sindicats han organitzat la mobilització per demanar l’augment dels salaris i els drets dels treballadors, així com per denunciar uns pressupostos que, a parer seu, “no aturen el dramàtic empobriment dels treballadors i treballadores, dels jubilats i pensionistes, i que no ofereix un futur als joves”. Els comptes del govern per al 2024 contemplen rebaixes dels impostos sobre el treball, però els sindicats els consideren insuficients per pal·liar els efectes de la inflació.

En comptes d’una vaga general, la protesta s’ha vehiculat a través d’una sèrie de protestes en diferents dies i repartits per les diverses regions. Els sindicats han organitzat un centenar de manifestacions arreu del país, a ciutats com Roma, Milà o Florència. A la capital italiana hi han participat unes 60.000 persones, segons els organitzadors.

El CSIL, un dels grans sindicats italians, d’origen democratacristià, no s’ha adherit a la protesta.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.