Política

Sánchez és reelegit amb l’avís de risc per ERC i Junts a bord

És el primer perdedor d’unes eleccions elegit president espanyol i desafia la inestabilitat per la rivalitat de Puigdemont i Junqueras

“És una equivocació”, li diu Feijóo

Esteban: “Un dia diré què oferia el PP”

Tiren ous a electes del PSOE

Esteban: “El teu tractor, Alberto, té ‘gripat’ el motor per usar oli Vox”

En l’avantsala de votar la investidura de Pedro Sánchez, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, arribava a l’escó i, abans de seure, s’adreçava als diputats del seu grup: “Recordeu: un paperet amb el sí escrit al davant.” Tot seguit, Pilar Calvo partia un full per la meitat i oferia un dels trossos de paper a Eduard Pujol, que assumia amb una rialla que tota precaució és poca després del seu erroni sí a Alberto Núñez Feijóo del 27 de setembre i amb un bolígraf remarcava la s i el traç de la í abans de deixar el full al davant per evitar un lapsus. “Cada sí que sentia era com una...”, confessava en baixar de la tribuna Begoña Gómez, dona de Sánchez, tot fent el gest de rebre una glopada d’aire fresc. I així va ser amb cadascun dels 179 vots a favor que ahir es van sentir gràcies al PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària i que reelegien Sánchez com a president espanyol per als propers quatre anys, amb el salt de guió sofisticat de tenir tot l’independentisme a bord de la governabilitat. Amb un suport aglutinat de 12,6 milions de vots que no tenia ningú des de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004 però amb la dreta avivant la ira al carrer per l’amnistia, Sánchez afronta el repte de navegar amb ERC i Junts a bord –i els també rivals interns Bildu i PNB– i desmentir els auguris de la inestabilitat.

La rivalitat –amb esclat de gelosies inclòs– entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont marcarà ara el dia a dia de Sánchez a La Moncloa, com s’ha vist amb l’episodi de les firmes de la llei d’amnistia que ha acabat amb la signatura única de Patxi López en nom del PSOE perquè a última hora les reserves d’ERC van portar al prec socialista de retirar la de Míriam Nogueras (Junts), Mertxe Aizpurua (Bildu), Marta Lois (Sumar) i la resta de socis. El PSOE ha vist l’episodi del registre i l’enuig de Junts en plena investidura com si fossin l’espòiler dels ensurts diaris que vindran des d’ara.

Junts a 127 lleis de 157

Sánchez, però, va ser elegit el gener del 2020 per un sol vot (167 a 165) i ara ho és amb 179 vots, tres per sobre de la majoria absoluta. Des d’ahir és el primer perdedor d’unes eleccions que ocupa La Moncloa. I si bé la melodia de la inestabilitat sempre va amb ell, de 157 lleis impulsades pel govern del PSOE i Podem en l’anterior legislatura, 127 van tenir el suport de Junts, sigui en forma d’abstenció (55) o de vot a favor (72). El que passava amb Junts és que estava fora de l’equació de la governabilitat i tot el focus se l’enduia ERC per la tensió negociadora amb el PSOE. En aquesta quinzena legislatura, en canvi, Junts viurà sota el focus des del primer dia. I això, sumat a la fúria dretana al carrer, té un cost polític i també personal: Nogueras té ara escorta a Madrid. Un grup de diputats del PSOE, entre ells Herminio Sancho –conegut pel sí per error a Feijóo–, al seu torn, van ser ahir atacats i van rebre el llançament d’ous en sortir d’una cafeteria limítrofa al Congrés.

Bildu, abans que el PNB

El segon dia del debat va visualitzar el nou mapa basc i el PNB (5) assumia el trauma que ara és Bildu (6) qui parla primer en nom dels bascos. “Ha de ser la legislatura de la plurinacionalitat. Sense presses, sense ansietats, amb visió i paciència estratègica”, recepta la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, en una rèplica a Sánchez audible per a ERC i Junts. “Esperem el millor, i preveiem el pitjor. Així afrontem la legislatura”, avisa Aitor Esteban (PNB). Com amb Catalunya, Sánchez abraça les “realitats nacionals”. “Enhorabona. Però això és una equivocació”, va dir Feijóo a Sánchez quan li encaixava la mà després de ser investit.

La relació del PP amb el PNB és la història d’una tensió no resolta des que Esteban va votar no a la investidura de Mariano Rajoy l’octubre del 2016 i més tard va aprovar-li uns pressupostos per acabar votant sí a la moció de censura del PSOE el juny del 2018 per expulsar el gallec de La Moncloa i unir el seu destí a Sánchez. “Si bien me quieres Mariano, da menos leña y más grano”, ironitzava Esteban aquell 27 d’octubre del 2016 recordat per l’abstenció traumàtica del PSOE per investir Rajoy. “Si quieres grano, Aitor, te dejaré mi tractor”, rebatia Rajoy. I Feijóo, tant en la seva investidura fallida de fa dos mesos com en la de Sánchez, ha exhibit el dolor pel vet del PNB amb la befa que “canvien el tractor per la falç i el martell”. “Ja que parla de tractors, a veure si dient-li-ho com a Rajoy, amb una rima consonant i una rima assonant, ho entén: Alberto, el teu tractor té gripat el motor per usar oli Vox”, li va dir. La rialla a l’hemicicle va ser tan coral que va anar dels escons blaus del govern fins al mateix al·ludit passant per diputats d’ERC com Francesc-Marc Álvaro i de Bildu com Jon Iñarritu. “Algun dia diré què ens oferia el PP fa dos mesos”, etziba Esteban. El futur espera el dia que confirmi en públic que l’oferta era el Ministeri d’Indústria.

LES FRASES

No puc prometre que satisfaré totes les seves demandes però sí màxima disposició per dialogar de tot
Pedro Sánchez
president espanyol
La legislatura de la plurinacionalitat és el que ha de ser. Sense presses ni ansietats
Mertxe Aizpurua
portaveu d’eh bildu al congrés
Algun dia potser explicaré el que [els del PP] ens van arribar a oferir fa dos mesos... Seria cridaner
Aitor Esteban
portaveu del pnb al congrés
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.