Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient
La pluja agreuja la situació a Gaza, que ha perdut 22 hospitals
Plou sobre cremat. L’arribada de les pluges en les últimes hores a la Franja de Gaza va complicar ahir encara més l’existència dels centenars de milers de palestins desplaçats per la guerra que viuen en campaments de tendes.
Les eventuals inundacions pels danys al clavagueram podrien contribuir a limitar encara més l’accés a aigua neta i propagar malalties diarreiques, segons va advertir ahir l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’agència sanitària de les Nacions Unides (ONU) va alertar també que gairebé dos terços dels 36 hospitals de la Franja havien hagut de tancar per “la falta de subministraments mèdics, d’oxigen, aliments i aigua, a més del bombardejos i enfrontaments que pateixen als voltants” i els 14 que continuaven oberts tenien greus carències per continuar operant. Segons l’oficina de de Coordinació d’Ajuda Humanitària de l’ONU, al nord de la Franja només funcionava un centre mèdic, el d’Al Ahli. “Els hospitals han de ser llocs de major seguretat, no de guerra”, va recordar el màxim responsable dels afers humanitaris de les Nacions Unides, Martin Griffiths.
El govern israelià va defensar davant l’OMS a la seu de l’ONU a Ginebra el setge de les seves tropes a diversos hospitals del nord de Gaza. El ministre israelià de Salut, Uriel Menachem Buso, va afirmar que “en aquests hospitals nens i dones són utilitzats com a escuts humans” i que “els terroristes prenen l’electricitat dels hospitals i l’utilitzen per als seus propis túnels i per la seva infraestructura de terror”. El seu homòleg d’Exteriors, Eli Cohen, va mostrar imatges de suposats túnels de Hamàs a sota de l’hospital Infantil Al Rantizi, un dels afectats pels atacs israelians. “Per a què necessiten aquesta hospitals túnels subterranis a 10, 20, 30 metres sota terra? Perquè són utilitzats com a base per una organització terrorista”, va apuntar. També dees de la seu de l’ONU a Ginebra, Cohen va carregar contra el secretari general de l’organització, António Guterres, per la seva posició davant el conflicte i va dir que “no mereix ser el cap” de les Nacions Unides.
Israel ocupa seus a Gaza
En el marc de l’ofensiva terrestre al nord de Gaza, Israel va anunciar haver pres edificis governamentals i instal·lacions militars de Hamàs. L’exèrcit va detallar que havia ocupat l’assemblea legislativa, l’oficina de govern i la seu de la policia, així com una facultat d’enginyeria utilitzada per produir i desenvolupar armes. També va atacar la Casa del Governador, que allotja oficines militars, policials i d’intel·ligència militar de Hamàs, com la seu de l’organització, i un complex amb quarters operatius i camps d’entrenament utilitzats per preparar els atacs del 7 d’octubre.
Insten els àrabs a “emigrar”
El ministre israelià de Finances , Bezalel Smotrich, va advertir ahir que el seu país ja no pot “suportar l’existència d’una entitat” a Gaza, basada en “l’odi a Israel i el desig de destruir-lo”. El polític, del Partit Religiós Sionista, va afirmar que l’enclavament palestí “no té cap possibilitat d’existir de manera independent” i va defensar que la “migració voluntària” dels “àrabs de Gaza” a altres països és la “solució humanitària” més “adequada” per a ells i per a tota la regió. “És l’única solució que acabarà amb el patiment i el dolor tant de jueus com d’àrabs”, va afirmar.
L’Autoritat Nacional Palestina va reaccionar a les paraules d’Smotrich dient que són “part del pla colonial i racista” d’Israel i el va acusar de donar suport a un “genocidi”. El secretari general, Mustafa Barghouti, va assenyalar que el ministre havia “revelat la política i les intencions reals”. el govern israelià”.