Conflicte Bèl·lic al Pròxim Orient
Augmenta la pressió internacional per un alto el foc
El clam per un alto el foc que alleugi el patiment de la població de la Franja de Gaza va ressonar ahir no només als carrers sinó també als palaus de capitals que fins ara havien mantingut, almenys de portes enfora, un suport sense escletxes a Israel.
En una entrevista amb la BBC, el president francès, Emmanuel Macron, va instar l’exèrcit israelià a “aturar els atacs” contra civils que no tenen “res a veure amb el terrorisme”. El polític va afegir-hi que confiava que altres homòlegs se sumarien a la crida. El gest no va agradar gens al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que va insistir que és a Hamàs a qui les nacions han de condemnar.
Els 57 països àrabs i de majoria musulmana que es van reunir a Riad per abordar la guerra a Gaza van concloure en una declaració final que “ni Israel ni tots els països de la regió gaudiran de pau i seguretat sense que en gaudeixin els palestins i recuperin els seus drets saquejats”. Els participants en la cimera van responsabilitzar l’Estat jueu de “la continuïtat del conflicte i del seu agreujament” i van considerar l’ocupació d’Israel i els territoris palestins “una amenaça per a la seguretat i l’estabilitat regional i internacional”. És per això que van demanar el final de la guerra a Gaza i que Israel reti comptes pels seus “crims massius”. També van criticar el “silenci” i la “doble vara de mesurar” dels països occidentals a l’hora de condemnar la campanya de “càstig col·lectiu” contra la Franja.
Els milers de manifestants que ahir van sortir a Brussel·les en suport de Palestina també van denunciar la “inacció europea davant les contínues violacions del dret internacional a Palestina” i van instar a aplicar un “alto el foc immediat per salvar vides”. Aquesta crida es va reproduir a altres capitals europees com ara París, on partits i organitzacions d’esquerres van organitzar una marxar per demanar que s’aturi la “massacre a Gaza i Cisjordània”, i a Londres, on més de 300.000 persones van protestar davant de l’ambaixada dels Estats Units per demanar a aquest país, el principal aliat d’Israel, que faci tot el possible per posar fi als atacs a Gaza.
Mentrestant l’exèrcit israelià va continuar ahir estrenyent el setge als hospitals de Gaza. El més gran de la ciutat, el d’Al-Shifa, es va quedar sense electricitat, combustible, aliments i comunicacions i això va obligar a aturar les operacions i va provocar la mort de pacients, entre els quals un nadó que era a la incubadora, segons va informar el Ministeri de Sanitat de la Franja, governada per Hamàs. Dos hospitals més, l’Al-Quds i l’Al-Rantisi, van ser encerclats per tancs israelians, segons van denunciar ONG com ara la Mitja Lluna Roja. Des d’Israel, un portaveu militar va tornar a demanar als palestins que evacuessin els hospitals perquè “són zones molt perilloses”. El Tsahal va confirmar l’atac de divendres a una escola de Gaza, en què van morir desenes de persones, que tenia com a objectiu un comandant de Hamàs, Ahmed Siam.
Fins a 7.500 persones es manifesten per Barcelona en suport a la causa palestina
JORDI PANYELLADissabte és dia de solidaritat amb Palestina a Barcelona. El d’ahir ja és el tercer, des de l’inici de la invasió d’Israel sobre el territori de Gaza que els carrers de la ciutat s’omplen de persones en defensa de la causa dels palestins. En aquesta ocasió en van ser 7.500, segons la Guàrdia Urbana, que van desfilar des de la plaça Urquinaona fins a l’entrada del parc de la Ciutadella, a través de la Via Laietana i Marquès de l’Argentera.
La marxa l’obria una gran pancarta amb el lema “Aturem el genocidi a Palestina” i amb un segon text que denunciava el comerç d’armes amb Israel. Als primers llocs de la manifestació, hi desfilava una altra pancarta amb 10.000 noms de les víctimes que ja s’ha cobrat l’atac d’Israel sobre el territori de la Franja de Gaza. La llista era impressionant, inacabable, i encara més la llegenda que encapçalava aquesta singular pancarta: “Són persones, no números”.
Al final de la protesta un grup de manifestants va ocupar el vestíbul de l’estació de França, que van rebatejar com a “Estació Palestina”. Els Mossos van carregar per desallotjar l’edifici.
L’acte d’ahir va ser convocat per la plataforma Prou Complicitat amb Israel i la comunitat palestina de Catalunya, que hi va ser present amb molts representants, entre els quals un nombre important de gent jove. El cofundador de l’entitat Comunitat Palestina de Catalunya, Salah Jamal, va criticar l’actuació d’Israel assegurant que sota l’eufemisme del dret a defensa està perpetrant una matança sense precedents entre els palestins.
El copresident de l’Associació Catalana de Jueus i Palestins, Laurent Cohen, va demanar la pressió de la comunitat internacional i que la Generalitat actuï de forma clara condemnant Israel. Des de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, Cèlia Castanyes va exigir un alto el foc “acompanyat d’un embargament militar com a mesura necessària per aturar el genocidi” i va afirmar: “El marc jurídic espanyol recull i prohibeix la venda d’armes a països en conflicte amb situacions de vulneracions de drets.”