Asens: “El concepte ‘lawfare’ no està a la llei, està en un comunicat”
El negociador de Sumar creu que se supera una etapa de no-diàleg i avisa que el verificador no ha de ser internacional
L’exdiputat i negociador de Sumar, Jaume Asens, ha explicat que el concepte ’lawfare’ no s’inclourà al text de la llei de l’amnistia: “No està a la llei, està en un comunicat”. Ho ha afirmat en declaracions a SER Catalunya, després que JxCat i el PSOE segellessin ahir divendres un acord que planteja que “les comissions d’investigació que es constituiran la propera legislatura es tindran en compte” per incorporar a l’amnistia casos de ’lawfare’ no necessàriament relacionats amb l’1-O.
“És un concepte polític, no és un concepte jurídic”, ha afegit Asens, que ha explicat que ’lawfare’ es refereix a “una guerra bruta en què s’intenta guanyar als tribunals coses que es perden a les urnes, utilitzant els recursos públics”, una estratègia que “ha estat molt sovint la manera de fer política de la dreta”.
Per a Asens, “la democràcia no és l’imperi dels jutges, ni tampoc és l’imperi de la nació com defensen el PP i Vox, sinó que és l’imperi de la llei”. És la “sobirania popular”, ha remarcat, “el que legitima la democràcia”, però aquí “moltes vegades els jutges volen suplantar la voluntat del Congrés, del legislador, dels representants dels ciutadans”.
“Els jutges el que han de fer és aplicar la llei, exclusivament, i deixar de fer comunicats i intentar intervenir en el debat públic, perquè aleshores el que haurien de fer és presentar-se a les eleccions. Jo crec que hi ha moltes vocacions frustrades en molts jutges”, ha afirmat Asens.
L’exdirigent d’Unides Podem ha apuntat que la figura del verificador “no fa falta que sigui internacional”. I ha valorat el pacte com una manera de “passar pàgina de tota una sèrie de fets que no s’haurien d’haver produït. Ens permet mirar cap a un futur d’esperança i demostra que Espanya avança en democràcia”.