Política

Unió Europea

La CE recomana obrir les negociacions d’adhesió d’Ucraïna i Moldàvia a la UE

Von der Leyen destaca que Kíiv ha complert el 90 % dels requisits que Brussel·les li va demanar l’any passat

També avala iniciar les converses amb Bosnia i Hercegovina però quan assoleixi el grau necessari dels criteris i donar a Geòrgia l’estatus de país candidat

Brussel·les ha premut aquest dimecres l’accelerador cap a l’ampliació de la Unió Europea (UE) cap a l’est del continent.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha recomanat formalment al Consell Europeu (els estats membres) que iniciï les negociacions d’adhesió a la UE d’Ucraïna i Moldàvia, l’avantsala de l’ingrés dels dos països al club europeu, un cop que han adoptat algunes mesures clau requerides per a l’ingrés. La cap de l’executiu europeu ha fet la mateixa recomanació per a Bòsnia i Hercegovina “una vegada assoleixi el grau necessari de compliment dels criteris” d’ adhesió .

En els casos d’Ucraïna i Moldàvia la recomanació de la CE és “incondicional”. En una declaració aquest dimecres a Brussel·les, Von der Leyen ha assenyalat que Kíiv ha complert “més del 90 %” dels passos que la Comissió li va demanar l’any passat quan va recomanar-ne l’estatus oficial de candidat. I ha valorat que ha tirat endavant els canvis malgrat que continua fent front a les enormes “dificultats i tragèdies” provocades per la guerra amb Rússia. “Els ucraïnesos estan reformant profundament el seu país fins i tot quan lluiten en una guerra que és existencial per a ells”, ha assenyalat.

L’informe que la Comissió ha presentat al Consell indica que Ucraïna ha complert quatre de les set condicions fixades per l’executiu comunitari al juny del 2022 per avançar en el procés d’adhesió. En concret, Kíiv ha complert dos requisits relacionats amb el reforç de la independència del poder judicial, la lluita contra el blanqueig de capitals i la independència dels mitjans. En canvi, encara té feina a per fer en la reducció la influència dels oligarques en el país, en la lluita contra la corrupció i en la protecció de les minories ètniques i culturals del país. “La resta de les reformes ja està en marxa”, ha celebrat Von der Leyen.

En aquest sentit, ha instat als vint-i-set a adoptar un marc de negociació quan Ucraïna hagi culminat les reformes en curs, del progrés de les quals la CE n’informarà al març.

Von der Leyen ha assegurat que els líders dels vint-i-set podrien prendre a la propera cimera, al desembre, la “decisió política” d’obrir les negociacions per a l’ingrés d’Ucraïna si accepten la seva recomanació.

Pel que fa a Moldàvia, ha subratllat que el país ha realitzat esforços “significatius” en les reformes judicials, la corrupció o el crim organitzat.

En el cas de Bòsnia i Hercegovina, la política alemanya ha reconegut els “passos positius” efectuats a nivell polític i legal però ha expressat la “preocupació” de la CE per la legislació anticonstitucional adoptada per la República Srpska, que conforma el país juntament amb l’ens comú de musulmans i croates. No obstant això, ha garantit que “la porta està oberta de bat a bat per donar la benvinguda a Bòsnia i Hercegovina a les converses d’adhesió”.

Finalment, la CE també ha recomanat al Consell Europeu que concedeixi a Geòrgia l’estatus de país candidat “a la vista dels resultats assolits”. Brussel·les ha acordat aquest pas previ a recomanar les negociacions d’adhesió en el benentès que el país està prenent una sèrie de mesures. Von der Leyen ha afirmat que la condició de candidat oficial és “un gran pas endavant” i reconeix “l’impressionant anhel de l’aclaparadora majoria del poble de Geòrgia d’unir-se a la UE”.

Un pas “històric”

El president ucraïnès, Volodomir Zelenski, ha aplaudit la decisió de Brussel·les i ha afirmat que aquest és un “pas fort i històric que obre el camí a una UE més forta amb Ucraïna com a membre”. “Malgrat totes les dificultats, estem avançant”, ha reblat .

Zelenski ha considerat que Ucraïna “mereix” entrar a la Unió tant per la seva “defensa dels valors europeus” com pel fet que “fins i tot en temps d’una guerra a gran escala hem mantingut el compromís de desenvolupar les institucions”.

La seva homòloga moldava, Maia Sandu, ha assegurat que la recomanació de la CE d’iniciar les converses d’adhesió és una “fita important” per al seu país i reconeix el seu “compromís amb la democràcia i el desenvolupament”. “Moldàvia està fermament en el camí de l’adhesió a la UE i continuarem treballant sense parar per aconseguir aquest objectiu”, ha afegit .

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.