conflicte bèl·lic al pròxim orient
Borrell alerta a Israel que si ignora el cost humà a Gaza, pot tornar-se-li en contra
Per a l’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, la UE ha de mantenir una posició “ferma però equilibrada” i que eviti “importar” el conflicte a Europa
L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha advertit aquest dilluns a Israel que “ignorar el cost humà” de les seves operacions contra el moviment islamista Hamàs en la Franja de Gaza pot acabar sent “contraproduent”, i li ha demanat una “estratègia política”. “La forma en què Israel exerceix el dret a la defensa importa”, ha indicat Borrell en la inauguració de la conferència anual d’ambaixadors de la UE, recordant unes paraules de l’expresident estatunidenc Barack Obama.
El cap de la diplomàcia comunitària ha recalcat que “no hi ha una operació militar reeixida sense una estratègia política darrere” i que “l’estratègia militar d’Israel també ha d’atenir-se al dret internacional, inclòs el dret que tracta d’evitar en la mesura que sigui possible la mort i el sofriment de la població civil”. “Ignorar el cost humà podria acabar sent contraproduent”, ha emfatitzat Borrell.
Des de l’atac terrorista de Hamàs el passat 7 d’octubre que va deixar més de 1.400 morts, més de 5.400 ferits i 242 segrestats, l’operació israeliana contra el grup islamista, consistent en incursions i bombardejos que afecten indiscriminadament la població civil en la Franja, ha provocat ja més de 10.000 morts (més de 4.100 menors) i 24.800 ferits.
“No tornarem a la situació del 6 d’octubre de 2023. Aquesta ha de ser una oportunitat per a la pau. Aquestes són les qüestions fonamentals que hem d’abordar. No hi ha solució militar al conflicte”, ha subratllat Borrell.
D’acord amb fonts comunitàries, “es pot” i “s’ha de” fer més per a protegir la vida dels civils, sigui mostrant contenció o mitjançant una pausa humanitària, ja que “no sabem quantes víctimes civils hi ha a Gaza” realment i “coneixem el mínim”.
Borrell ha demanat, d’altra banda, que la UE mantingui una posició “ferma però equilibrada” i que eviti “importar” el conflicte a Europa i va insistir que és necessària una solució humanitària, que amaini la violència i es respecti del dret humanitari internacional.
Segons fonts comunitàries, alliberar els ostatges a la meitat dels bombardejos és “gairebé impossible”, per la qual cosa “la idea que una treva o pausa temporal ha de venir amb l’alliberament dels ostatges, és racional”.
En tot cas, per a Borrell “l’important és pensar en un acord integral i definitiu que clarament avui no està a l’abast”, i ha considerat que “aquesta és l’última oportunitat per a la solució dels dos Estats. Si no tenim èxit, estarem definitivament en una espiral de violència i odi mutu durant generacions”.
Des del seu punt de vista, la solució per a Gaza ha d’incloure’s en una solució “per als palestins”, i l’“ideal” és que l’Autoritat Palestina, que governa actualment a Cisjordània, torni a la Franja.