Barcelona aprova un protocol d’actuació per a les ocupacions d’immobles propietat de l’Ajuntament
Un dels objectius és “evitar que es consolidin situacions d’ocupacions de béns immobles sense títol habilitant”
El text obliga “a vetllar per tal de mantenir i defensar la integritat dels béns”
L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un protocol per intervenir en casos d’ocupació d’immobles de propietat municipal amb l’objectiu d’agilitzar els tràmits davant d’entrades il·legals i “establir unes pautes” per actuar “sense dilacions”. Es tracta d’un document que dicta els passos que els treballadors municipals han de seguir davant d’una ocupació i que, alhora, avisa que no complir-los pot comportar responsabilitats “comptables i fins i tot de caràcter penal” per als gestors dels espais públics. El protocol, que ha entrat en vigor aquest divendres, pretén unificar les indicacions per tal que els ens municipals actuïn de manera “coordinada” a l’hora d’efectuar “les actuacions necessàries per a la defensa dels interessos municipals”.
El text aprovat pel govern del socialista Jaume Collboni dicta que és d’aplicació a “tots els òrgans i entitats dependents de l’Ajuntament de Barcelona que tinguin adscrits o encomanada la gestió de béns immobles de titularitat municipal”.
Entre altres directrius, el text obliga, un cop es tingui coneixement de l’ocupació, a l’òrgan que tingui adscrits béns o que n’assumeixi la seva gestió “a vetllar per tal de mantenir i defensar la integritat i el destí de tots els béns que té sota la seva custòdia” i a realitzar “immediatament totes les actuacions que siguin necessàries per tal de defensar la integritat del patrimoni i dels interessos municipals”.
Així mateix, el text també obliga a l’òrgan gestor a “requerir i reclamar a les persones ocupants tots els danys i perjudicis que l’ocupació hagi pogut produir”. A banda, el protocol també exigeix als òrgans municipals, un cop confirmada l’ocupació, que “identifiquin mitjançant les actuacions que siguin procedents” les persones que ocupen l’immoble, i que comprovin si l’ocupació comporta una situació de “risc” tant per als ocupants com per al veïnat o el mateix immoble. En la mateixa línia, el text també obliga a “determinar i, si escau, quantificar els danys al patrimoni i a la Hisenda municipal”.
Més enllà d’establir unes pautes comunes per a tots els òrgans, el protocol indica que un dels principals objectius és “evitar que es consolidin situacions d’ocupacions de béns immobles sense títol habilitant”, atès que aquests poden “constituir un risc per a les mateixes persones ocupants, pel veïnat i per a qualsevol tercera persona”.