Política

Independentisme: de terrorisme a extremisme

Una de les condicions que l’expresident Carles Puigdemont va posar sobre la taula en la conferència del 5 de setembre a Brussel·les perquè Junts doni suport a la investidura de Pedro Sánchez era que l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Policial, l’Europol, deixés de considerar l’independentisme català com un moviment terrorista, tal com continuava apareixent en l’informe del 2023 que es va fer públic al mes de juny. A finals de setembre el govern espanyol va enviar una carta a l’Oficina Europea de Policia per demanar-li expressament que desvinculés l’independentisme català, i també el basc, del terrorisme.

En plenes negociacions per la investidura, l’Europol va publicar dijous passat, 26 d’octubre, una actualització del seu informe sobre terrorisme en què, tot i que continua considerant els independentismes català i basc com “els més actius i violents dins del panorama separatista espanyol”, introdueix una petita modificació i passa d’incloure aquests moviments en la categoria de terrorisme a mencionar-los dins d’un apartat en què aquest qualificatiu ja no apareix. En concret, si fins ara els moviments independentistes català i basc estaven dintre de l’apartat dedicat al “terrorisme etnonacionalista i separatista”, ara l’Europol els ha traslladat, sense variar el contingut, a l’apartat d’“extremismes”. Això sí, el text és exactament el mateix i insisteix que els moviments independentistes català i basc són actualment “els més importants, actius i violents dins l’escena separatista espanyola” i que “a les seves narracions es combinen separatisme amb opinions extremistes d’esquerra, centrat en missatges contra els espanyols, l’Estat i les seves institucions, així com contra temes més amplis com el capitalisme”. A més, l’informe afegeix que han sorgit “diversos petits grups nous a l’esquerra separatista”.

Això significa que, malgrat el canvi de categoria dins de l’informe, la concepció dels moviments independentistes no és gaire diferent per a l’Oficina Europea de Policia, que en la introducció de l’informe no fa distinció entre els dos termes pel que fa a la seguretat. “El terrorisme i l’extremisme segueixen sent greus amenaces per a la seguretat pública a la Unió Europea (UE). I l’Europol té l’encàrrec de donar suport a les autoritats dels estats membres en la lluita contra el terrorisme i l’extremisme, la construcció d’una Europa més segura i el manteniment de la imatge de la intel·ligència sobre les amenaces actuals”, diu l’informe.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.