estat francès
El Senat francès veta el llenguatge inclusiu en documents oficials
Macron també s’ha posicionat en contra del seu ús
El Senat francès, dominat àmpliament per la dreta, ha aprovat aquesta nit una proposició de llei que pretén anul·lar la validesa de qualsevol document que utilitzi el llenguatge inclusiu. Perquè es pugui convertir en llei, la proposició legislativa ha de ser aprovada ara per l’Assemblea Nacional, on la dreta no té la mateixa majoria que en el Senat.
Els autors de la iniciativa legislativa, que va rebre el suport de 221 senadors, mentre que 82 es van pronunciar en contra (essencialment de l’esquerra), van justificar la seva presentació amb l’argument que “l’escriptura inclusiva constitueix un fre a la lectura i a la comprensió” dels textos escrits.
En un comunicat recollita per l’agència Efe, la cambra alta va explicar que consideren que no només és impossible transcriure oralment els textos que fan servir aquesta grafia, sinó que dificulta la lectura i la pronunciació i, en conseqüència l’aprenentatge del llenguatge.
A més, consideren que el llenguatge inclusiu constitueix “una amenaça per la llengua francesa”. La iniciativa legislativa també busca proscriure aquesta escriptura –que fa servir entre altres coses fórmules neutres per a evitar la regla tradicional del masculí– en l’ensenyament.
La iniciativa parlamentària, explica l’agència Efe, pretén anul·lar qualsevol document jurídic que estigués escrit en llenguatge inclusiu, inclosos els contractes de dret privat, i prohibiria la seva utilització en publicacions de persones amb càrrecs públics o amb una missió de servei públic.
Poc abans de la votació a la cambra alta, el president francès, Emmanuel Macron, es va posicionar contra el llenguatge inclusiu i va fer una crida a no deixar-se arrossegar per les modes, segons informa aquest dimarts l’agència Efe.
Macron, que inaugurava l’anomenada Ciutat Internacional de la Llengua Francesa, va criticar les regles la intenció declarada de les quals és que ningú se senti discriminat per usar un gènere amb el qual no se sent identificat.