Societat

estat espanyol

El Defensor del Poble a l’Estat espanyol denuncia que l’Església va negar i minimitzar els abusos

L’informe sobre la pederàstia recull 487 testimonis i demana crear un fons estatal per a compensar les víctimes

Els abusos sexuals en l’àmbit eclesiàstic de l’Estat espanyol ja té un informe. El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha entregat aquest divendres a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, el resultat de la investigació que la cambra baixa li va encarregar fa un any i mig. L’estudi, de 777 pàgines i titulat Una resposta necessària, inclou el testimoni de 487 víctimes, la majoria homes, demana crear un fons estatal per a compensar-les i denúncia com la jerarquia catòlica va negar i minimitzar el problema durant molt de temps.

L’informe recull també els resultats d’una enquesta a 8.013 persones elaborada per GAD3, segons el resultat de la qual l’1,13% dels ciutadans de l’Estat espanyol ha patit abusos sexuals quan era menor d’edat dins de l’àmbit religiós i un 0,6% directament per part d’un religiós o sacerdot, informa l’ACN. Això serien 441.000 persones i 234.000, respectivament si es fa una extrapolació d’aquests percentatges amb el nombre de persones adultes a l’Estat.

Per intentar “reparar” aquesta xacra, l’estudi proposa crear un fons estatal per al pagament de compensacions a favor de les víctimes d’abusos i celebrar un acte públic de “reconeixement i reparació simbòlica” dels afectats per l’abandonament i les males pràctiques registrades durant dècades a escoles, seminaris i altres institucions catòliques.

“És imprescindible que s’enfronti amb determinació, voluntat i sense buscar subterfugis les mesures per garantir la veritat, la justícia i que això no torni a repetir-se”, ha dit Gabilondo davant la premsa en la presentació de l’informe. Segons ha dit, els més de 480 testimonis atesos directament pel Defensor del Poble per elaborar les seves recomanacions han exposat també els problemes “emocionals i de conducta” que els van generar els abusos.

Segons el Defensor del Poble, un terç de les víctimes ateses per la institució han patit símptomes d’estrès posttraumàtic. Altres assenyalaven haver viscut situacions de depressió o pensament suïcides. Segons el Defensor del Poble, els abusos i la manca d’acompanyament de les institucions responsables d’aquest fenomen han generat també “danys espirituals” a les víctimes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.