Política

Antifrau detecta irregularitats al Parlament en matèria de personal i informació pública

Les llicències d’edat i la plaça d’uixer atorgada al fill de l’exsecretària de la cambra, entre les actuacions qüestionades

La presidenta encarrega un informe sobre el contingut i l’abast de la resolució

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha detectat almenys deu casos i pràctiques irregulars al Parlament de Catalunya en matèria de personal i dret d’accés a la informació pública. Així, segons l’informe d’antifrau presentat avui, l’oficina considera irregulars entre altres les llicències per edat, les primes o subsidis per jubilació, l’ampliació d’una plaça en el concurs de lletrats. També detecta algunes irregularitats en la selecció d’interins de reforç i l’increment de personal eventual i qüestiona el procés de selecció d’una plaça d’uixer que el maig del 2019 es va assignar a un fill de la llavors secretària general del Parlament Esther Andreu, un qüestionament que la mateixa Oficina Antifrau ja va comunicar al Parlament el juny del 2022 i que va motivar que finalment la llavors presidenta, Laura Borràs, acabés acceptant la dimissió d’Andreu.

En el cas de l’uixer, d’acord amb la informació disponible sobre aquest procés de selecció, Antifrau demana que el Parlament “revisi el conjunt de procediments” vinculats a la plaça d’uixer “per confirmar les irregularitats i l’eventual tracte de favor”. També l’insta a informar del resultat d’aquesta revisió i de les “mesures que consideri engegar el respecte”.

A més, conclou l’informe que l’exsecretària general “es trobava en una clara situació de conflicte d’interès real en la seva intervenció” en aquest procés de selecció, ja que concorria una “causa d’abstenció” per la seva relació de parentiu amb un dels aspirants.

L’Oficina Antifrau adverteix a més que el Parlament no li ha informat que hagi efectuat “algun tipus d’actuació correctora i/o exigència de responsabilitats, malgrat que en una anàlisi preliminar ja es van posar de manifest”. L’òrgan ha donat 30 dies al Parlament perquè “informi sobre les mesures adoptades al respecte o els motius que impedeixen actuar d’acord amb les recomanacions”.

Llicències d’edat

Pel que fa a les llicències d’edat, una figura que permetia als funcionaris de més de 60 anys cobrar el sou íntegre sense anar a treballar, Antifrau conclou que no estaven degudament motivades, per la qual cosa insta a aplicar-los el “règim de revocacions” i els “efectes” que es puguin derivar d’aquesta irregularitat.

Pel que fa a les primes per jubilació i premis de vinculació que atorga el Parlament, l’informe insta la cambra a revisar l’encaix normatiu d’aquestes gratificacions i la validesa dels pagaments, davant la possibilitat que siguin nuls de ple dret.

L’informe d’Antifrau ja ha arribat al Parlament i la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha encarregat al secretari general un informe sobre el contingut i l’abast de la resolució. Tots dos informes, segons han explicat fonts del Parlament, seran abordats en una propera reunió de la Mesa que, recorden, va ser la que va autoritzar la investigació el maig passa.

Des del Parlament han descartat fer valoracions fins que no es tingui la valoració del contingut de l’informe, però han subratllat que ha facilitat a Antifrau tota la informació que se li ha requerit i tant la Mesa com la presidenta han refermat el seu compromís “en continuar treballant per una institució i una administració de màxima qualitat, eficiència i transparència”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.