El Cercle d’Economia crida els partits independentistes a ser “pragmàtics” i “realistes”
L’entitat veuria bé una amnistia debatuda al Congrés sota els termes de la Constitució, però descarta un referèndum, que veu “inviable”
Es decanta per l’opció del pacte fiscal i la reelaboració de l’Estatut “que no es pugui recórrer”
El Cercle d’Economia ha fet una crida als partits independentistes perquè siguin “pragmàtics” i “realistes”, davant la situació de conflicte actual amb l’Estat, i els insta a un “pacte entre diferents, fins i tots entre oposats” per construir “una prosperitat compartida” entre Catalunya i Espanya. Així, el Cercle es mostra partidari de l’amnistia per als encausats pel procés, sempre que compleixi amb la norma constitucional, però s’oposa a la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació.
En una nota d’opinió feta pública avui, el Cercle veuria bé concedir “mesures de gràcia” sota la forma d’una amnistia debatuda per tot l’espectre polític, de manera que no pugui ser revocada pel Tribunal Constitucional: “Una llei orgànica tan transcendent (...) o es discuteix de manera oberta i plural amb autèntic sentit d’Estat o la qualitat del nostre estat de dret en pot sortir malparada”, afirma el comunicat. Pel Cercle, l’amnistia s’hauria de debatre al Congrés de Diputats, per obtenir-hi un acord entre els principals partits d’àmbit estatal i els nacionalistes, amb la màxima seguretat jurídica, i adverteix dels “riscos” que comportaria aprovar una amnistia “tan sols per aconseguir una investidura”.
Alhora, el document del Cercle insisteix que “les reafirmacions en la unilateralitat són incompatibles amb qualsevol pacte dirigit a la normalització política. Aquesta via ja es va recórrer, i tornar-hi només provocaria més frustració i nous conflictes”. Per això, en opinió del Cercle, “no cal que els partits independentistes renunciïn als seus objectius, però ha arribat l’hora que actuïn i es pronunciïn amb la responsabilitat del realisme”. Per tant, apunten, “no és procedent insistir en un referèndum d’autodeterminació que en les circumstàncies actuals resulta inviable”.
Repartiment de culpes
L’entitat presidida per Jaume Guardiola lamenta la “polarització” social i política que es viu en aquests moments, “que està resultant en una paràlisi alarmant” que fa necessària, asseguren, l’inici d’un nou cicle polític”.
El problema de Catalunya, asseguren no prové tan sols “del camí equivocat que va agafar l’independentisme, sinó també, i abans, el trencament del consens estatutari que es va produir amb la sentència del 2010”. En aquest sentit, es proposa acordar un nou Estatut, que caldria sotmetre a referèndum, després del qual “no s’hi podria interposar recurs”.
El text veu necessària una redefinició del model territorial, amb un nou pacte fiscal per a Catalunya i la imprescindible reforma de l’Estat de les autonomies: “El Cercle –postula la nota– reclama la necessitat de reformular el sistema de finançament autonòmic per dotar les comunitats autònomes dels recursos necessaris per afrontar les creixents obligacions competencials, sobretot en matèria de despesa social, i reduir el dèficit fiscal d’algunes, particularment de Catalunya, en la relació amb el conjunt de l’Estat.
Com a propostes per a aquesta articulació territorial, l’entitat creu que cal donar més claredat a la distribució de competències: “En el cas de Catalunya, quedarien com a competències exclusives qüestions com la llengua, l’ensenyament, la cultura, el dret civil propi, l’ordenació territorial o l’organització interna de l’administració autonòmica.”. Amb això, “quedaria protegit el bloc identitari, eix del sentiment nacional català”, preveu la nota. Al mateix temps, però, el Cercle és partidari de millorar la cooperació i la coordinació entre les comunitats autònomes”. “La qüestió territorial ha de deixar de ser una arma llancívola usada amb finalitats electorals de curt termini”, commina el text.
Agència tributària única
Des del punt de vista fiscal, és menester, a parer del Cercle, “establir un sistema que permeti a l’Estat i a les comunitats autònomes compartir les mateixes bases imposables, que totes dues administracions podrien gravar simultàniament, i els ingressos generats recaptats per cadascuna. És un model fonamentalment diferent de l’actual, de cessió parcial de tributs”, per la qual cosa cal “millorar i implementar nous mecanismes de coordinació d’informació fiscal” que fan pensar en una agència tributària única.
Com a prioritat, el Cercle creu que cal començar per millorar l’actual sistema de repartiment de recursos financers entre les comunitats autònomes i que “la reforma del model de finançament autonòmic ha de ser una prioritat de la pròxima legislatura”.