Economia

La taxa d’atur repunta al 8,5% en el tercer trimestre

El nombre de desocupats creix en 8.600 persones entre el juliol i el setembre

No obstant això, hi ha 19.800 aturats menys que fa un any i la xifra d’ocupats bat un rècord en 3,71 milions

La xifra d’aturats ha pujat a Catalunya en 8.600 persones al llarg del tercer trimestre de l’any, de manera que el nombre total de persones sense feina a casa nostra queda en 345.400 i la taxa d’atur repunta unes centèsimes fins al 8,5 %, des del 8,44% del trimestre previ, que havia estat la millor dada dels últims quinze anys. Desglossats per sexes, 170.400 de les persones sense feina van ser homes i 175.000 dones, cosa que va situar les respectives taxes d’atur en un 8 % i en el 8,9%.

Alhora, segons les dades fetes públiques per l’institut estadístic INE a través de l’enquesta de població activa (EPA), en aquests tres mesos es van crear a Catalunya 62.400 llocs de treball, fins a un nombre total d’ocupats de 3.716.400, un 1,7% més que en els tres mesos anteriors i un 4,4 % més que fa un any. Tot i el repunt de la desocupació en el tercer trimestre, la xifra absoluta de persones que treballen també representa un rècord d’ocupació, a causa, tot plegat, de l’increment de la població activa.

Les dades del conjunt de l’Estat aportades per l’INE també afegeixen que el nombre d’aturats hi va augmentar en 92.700 persones, fins als 2,85 milions de desocupats i una taxa d’atur de l’11,8 %.

Des de CCOO, el seu secretari de treball i economia, Ricard Bellera, ha fet una valoració positiva de les dades de l’EPA del tercer trimestre, sobretot per l’increment de la població ocupada i pel descens interanual dels aturats. Per Bellera, “es comprova la capacitat manifesta del mercat de treball d’absorbir les persones que s’hi incorporen”, i aquesta millora quantitativa “s’acompanya amb la de la qualitat de les feines, ja que la taxa de temporalitat es redueix aquest trimestre del 16,42% al 13,5%, i en el cas de les dones cau més de tres punts fins al 15,2%. El portaveu de CCOO considera, però, que hi ha el “repte pendent” de les persones que encara són a l’atur, i que “reclamen més inversions, més polítiques públiques i, especialment, més polítiques actives” que els permetin la qualificació i la inserció laboral, “sobretot per als més grans de 45 anys”.

Per la seva banda, el sindicat UGT ha emès una nota en una línia semblant, que combina la valora positiva de les dades i que, alhora, troba “el moment idoni per fer front aspectes pendents que continuen precaritzant les condicions laborals de moltes persones treballadores”. UGT n’esmenta els salaris baixos, l’alta parcialitat, sobre tot la involuntària i entre les dones, la distribució irregular de la jornada a molts sectors, les dificultats en l’accés al treball i les condicions laborals de joves, dones i persones més grans de 45 anys o la cronificació de l’atur de llarga i molt llarga durada.

L’organització també assenyala els preus de consum disparats i l’estancament salarial davant dels increments dels marges empresarials i “dels beneficis rècord d’entitats financeres com a resultat de l’increment dels interessos i la no remuneració dels dipòsits i estalvis de les persones treballadores”.

Per tot plegat, UGT reclama l’enfortiment del diàleg social i del marc català de relacions laborals i un nou model productiu basat en una política industrial amb més inversió en innovació, formació i coneixement, amb un model turístic sostenible i amb condicions de treball digne i un sector serveis amb valor afegit. Entre altres reivindicacions, el sindicat també creu que cal avançar cap a la jornada de 32 hores setmanals a acords de reducció i racionalització de les jornades.

Des del govern, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat la “fortalesa” del mercat laboral durant el tercer trimestre. “Tenim més població activa que mai, més ocupació que mai i la taxa d’atur més baixa en un tercer trimestre des del 2007”, ha ressaltat. En aquest sentit, Torrent ha remarcat que per primera vegada Catalunya ha superat la barrera dels 4 milions de persones que conformen població activa (persones que treballen o volen treballar), i que d’aquestes, 3,71 milions tenen feina.

L’ACN recull que el titular d’Empresa i Treball ha subratllat que l’augment de llocs de feina en la indústria és fins i tot superior que en el dels serveis, en un període que tradicionalment està marcat per l’augment de l’ocupació vinculada al turisme. De fet, en aquest sentit, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha assegurat que ja fa mesos que s’observa una “desestacionalització” del sector turístic, que valoren positivament.

En acabat, el titular d’Empresa i Treball ha celebrat el “comportament extremadament robust” del mercat laboral i ha assegurat que juntament amb les exportacions, són els “motors de resiliència” d’un context econòmic marcat per la “incertesa”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.