Medi ambient

El govern invertirà 80 milions en 3 anys per impulsar el biogàs

El conseller Mascort anuncia que l’objectiu és multiplicar per 3,5 la producció actual d’aquest combustible net

El govern invertirà 80 milions d’euros durant els pròxims tres anys per tal de finançar l’impuls del biogàs a Catalunya. Així ho ha confirmat avui el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que ha detallat que l’objectiu és multiplicar per 3,5 la producció actual de biogàs i passar de les 72 instal·lacions existents a més de 150 el 2030, informa l’ACN.

Amb aquesta ampliació es preveu reduir l’emissió de 350.000 tones de CO2 cada any. Mascort ha fet l’anunci durant la inauguració de la primera planta de l’Estat que produirà biometà a gran escala. Aquesta s’ha instal·lat a l’abocador de Can Mata dels Hostalets de Pierola i transformarà el biogàs procedent de la degradació dels residus en biometà, una energia renovable que redueix les emissions de gas d’efecte hivernacle i que evitarà l’emissió de 17.000 tones de CO2 l’any.

El conseller Mascort ha avançat que la Generalitat aprovarà abans d’acabar l’any l’estratègia per al biogàs de Catalunya entre els anys 2023 i 2030 amb l’objectiu d’incentivar la producció d’aquest gas renovable al país. Entre d’altres mesures, ha precisat que entre el 2024 i el 2026 els 80 milions que s’invertiran seran en ajuts per finançar noves plantes de biogàs, però també a la depuració del biogàs al biometà i a les connexions fins a la xarxa de distribució.

De fet, Mascort creu que Catalunya “serà un punt estratègic en la generació de biogàs a tot l’Estat” i ha explicat que el govern té sobre la taula 96 projectes de plantes d’aquestes característiques. Tot plegat perquè es pugui multiplicar per 3,5 la producció actual l’any 2030 fins a representar el 5,7% del consum actual de gas natural.

Can Mata

La planta de producció de biometà que s’ha posat en marxa als Hostalets de Pierola aprofita el biogàs generat pels residus de Can Mata a través de la biometanització, un procés biològic en què part de la matèria orgànica dels residus es transforma, per l’acció dels microorganismes, en una mescla de gasos. El projecte està impulsat pel grup PreZero, que gestiona l’abocador, amb dos socis més: Waga Energy, que ha desenvolupat la tecnologia, i Nedgia, que s’encarrega de la seva distribució a través de la xarxa. El projecte ha costat uns 10 milions i ha rebut una subvenció de 2,4 milions de fons europeus.

La instal·lació està ubicada al dipòsit controlat de Can Mata i és la primera a Espanya que podrà produir 70 GWh de biometà a l’any a partir de la recuperació del gas que emeten els residus sòlids. Aquesta xifra és equivalent al consum energètic de 14.000 llars o el combustible de 200 autobusos. La tecnologia innovadora s’ha patentat amb el nom de Wagabox i ha estat el resultat de 15 anys d’investigacions. El nou sistema permet separa el metà dels altres gasos que emeten els residus (oxigen, nitrogen, diòxid de carboni i compostos orgànics volàtils).

L’abocador de Can Mata és un dels més grans de l’Estat, amb una superfície de 78 hectàrees, equivalent a 70 camps de futbol. S’hi tracten els residus urbans i industrials de Barcelona i la seva àrea d’influència i l’empresa PreZero s’encarrega de la seva gestió des de fa 30 anys. Durant aquestes tres dècades s’hi han gestionat més de 22 milions de tones de residus. Les deixalles emmagatzemades a Can Mata produeixen gairebé 40 milions de metres cúbics de biogàs a l’any i, fins ara, només es reutilitzava el 50% per produir energia tèrmica per a la pròpia instal·lació i energia elèctrica i tèrmica per fabricar materials de construcció. Gràcies a aquesta nova instal·lació l’abocador podrà valoritzar el 100% del biogàs.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.