Manifestacions a Barcelona i Tarragona a favor de Palestina
Unes 3.000 persones s’han concentrat davant l’oficina de la Comissió Europea al Passeig de Gràcia
Centenars de persones protesten davant l’ambaixada israeliana a Madrid
Centenars de persones han sortit aquest dimecres als carrers de diverses localitats catalanes per denunciar els bombardejos israelians a la Franja de Gaza.
A Barcelona unes 3.000 persones –segons xifres provisionals de la Guàrdia Urbana– s’han concentrat aquest vespre davant la seu de la Comissió Europea, al Passeig de Gràcia. Els manifestants, que han onejat banderes palestines, han afirmat que el conflicte “No és una guerra, és un genocidi” o “Gaza, Gaza, no estàs sola”, i han demanat el “Boicot a Israel” i la “Llibertat per Palestina”. Els participants han reclamat un alto el foc a la zona, l’obertura de corredors humanitaris a Gaza per oferir seguretat als desplaçats i sancions econòmiques contra Israel. També han demanat que l’Ajuntament de Barcelona torni a trencar les relacions amb la ciutat israeliana de Tel Aviv.
També hi ha hagut una concentració en solidaritat amb Palestina a Tarragona, en la que han participat unes 400 persones. Els assistents s’han concentrat a la plaça de la Font, on s’hi han llegit manifestos en favor de la pau, de la llibertat del poble palestí i en contra del que han qualificat com a “agressió indiscriminada d’Israel”. A més, han denunciat el suport acrític dels governs occidentals a l’Estat israelià i la vulneració de drets humans. En acabar, els manifestants han marxat fins la plaça Imperial Tarraco.
La manifestació estava convocada per l’Associació Palestina Àrab Unida, l’Esquerra Independentista de Tarragona, Tarragona En Comú Podem, la Coordinadora d’ONG Tarragona i Stop Maremortum.
A banda de les mobilitzacions de Barcelona i Tarragona n’hi ha hagut a Olot, Vilanova i la Geltrú, Berga, la Bisbal d’Empordà, Celrà o Capellades. Ahir ja n’hi va haver a Girona, Granollers, Manresa, Ripollet, Cerdanyola del Vallès, Solsona o Arenys de Mar. Per demà n’hi ha de previstes a Cerdanyola o a Rubí i, divendres, a Lleida.
Les convocatòries s’han difós a través de les xarxes socials a partir de lemes com Aturem el genocidi a Palestina, Concentració en contra de l’apartheid israelià o Solidaritat amb el poble palestí.
Les concentracions propalestines s’han reproduït a altres punts de l’Estat i d’Europa. A Madrid, centenars de persones s’han manifestat davant l’Ambaixada d’Israel, on han enarborat banderes palestines i han repartit un manifest escrit íntegrament en àrab. La protesta ha transcorregut sota un fort dispositiu policial, ja que l’ambaixada israeliana és una de les legacions diplomàtiques on s’ha reforçat la seguretat.
També hi ha hagut manifestacions a altres capitals europees com Lisboa, Atenes, La Haia, Oslo, Berlín o Londres, on centenars de persones han protestat al voltant de Downing Street, on hi ha la residència oficial del primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak.
Als països àrabs també s’ha produït protestes per denunciar el bombardeig de l’hospital Al Ahli Al Meamedany de Gaza, que atribueixen a Israel. Les marxes, que han estat multitudinàries al Iemen, Bahrain o Jordània, han estat marcades pel rebuig de les accions “criminals” d’Israel i la denúncia del suport d’Estats Units i Europa a Israel.
Centenars de persones s’han manifestat de manera pacífica a Rabat i a altres ciutats marroquines, com Tànger, Marràqueix, Ojuda o Fez, per rebutjar l’ofensiva israeliana a la Franja de Gaza i la normalització de les relacions entre el regne alauita i Israel.
Al Líban s’han produït xocs entre els manifestants i les forces de seguretat quan els primers han intentat trencar una de les tanques instal·lades al voltant de l’ambaixada dels Estats Units a Beirut.
Washington ha decidit tancar al públic de manera temporal el seu consolat a la ciutat turca d’Aldana per l’onada de manifestacions contra Israel. El govern nord-americà també ha donat instruccions al seu personal perquè minimitzi els desplaçaments i eviti la zona on hi ha la seu consolar. Les protestes ha Turquia han deixat 63 persones ferides, entre les quals 43 policies, segons les autoritats turques.
El departament d’Estat dels EUA ha emès avisos similars per a altres seus diplomàtiques, incloses les ambaixades d’Amman i Beirut.
El Consell d’Estat francès avala amb matisos el veto a les manifestacions
El Consell d’Estat francès ha autoritzat aquest dimecres la prohibició de manifestacions propalestines al país, com havia decretat el ministeri d’Interior, però ha precisat que la mesura no pot ser general sinó que s’ha de “decidir cas per cas” per part de cada prefecte.
La màxima jurisdicció administrativa rebutja així la demanda del Comitè d’Acció Palestina, que demanava l’anul·lació de la mesura comunicada el 12 d’octubre pel ministeri d’Interior, que justificava el veto a les protestes en suport de Palestina pel risc d’alteració de l’ordre públic.
Els magistrats consideren que la instrucció “no suposa una greu amenaça i clarament il·legal a la llibertat d’expressió”. No obstant això, el Consell d’Estat critica la instrucció als prefectes signada pel ministre d’Interior, Gérald Darmanin, per la seva redacció “poc precisa”. Els jutges recorden que només els prefectes –i no el ministeri– tenen la competència per “prohibir les manifestacions de suport a Palestina que justifiquin, de manera directa o indirecta, els actes terroristes com els comesos a Israel el passat 7 d’octubre pels membres de l’organització Hamàs”.
En aquest sentit, avisen que els prefectes no poden prohibir una manifestació “per l’únic motiu que la protesta sigui en suport a la població palestina”. Però al mateix temps assenyala que en l’actual context les manifestacions que “justifiquin els atacs terroristes com els del 7 d’octubre poden causar desordres públics”.